Veljača 14, 2020 09:55

Problem sa zujanjem u ušima

Poštovani,

već neko vrijeme imam jako zujanje u oba uha. Mislio sam da je tlak, ali u par navrata sam ga mjerio što sam, što kod doktora i bio je dobar, gotovo savršen.
Bio sam i na sistematskom i svi nalazi su uredni. Ne znam od čega bi moglo biti. Jako je iritantno i neugodno. Može li to biti psihološki jer sam u prošlosti imao problema s anksioznosti?

Pozdrav

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,

ukoliko se zaista radi o tinitusu, uzrok se obično ne traži u problemima psihičke prirode. S druge strane, tinitus kao simptom može izazvati porast anksioznosti i ograničavati osobu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ometati u spavanju i drugo.

Traženje uzroka pojavi tinitusa treba započeti detaljnom anamnezom. Sadašnja anamneza treba zabilježiti trajanje tinitusa, da li se on javlja u jednom ili oba uha te je li trajan ili povremen. Ako je povremen, kliničar treba utvrditi je li redovit i ima li veze s pulsom ili je sporadičan. Treba zabilježiti i sve egzacerbirajuće i olakšavajuće čimbenike (npr. gutanje, položaj glave). Važni istovremeni simptomi su gubitak sluha, vrtoglavica, bol u uhu i iscjedak iz uha.

Osvrtom na druge organske sustave treba tražiti simptome mogućih uzroka, uključujući dvoslike i otežano gutanje ili govor (oštećenja moždanog debla) te žarišnu slabost i promjene osjeta (oštećenje perifernog živčanog sustava). Također treba procijeniti utjecaj tinitusa na bolesnika. Treba zabilježiti je li tinitus dovoljno uznemirujući da izazove znakovitu anksioznost, depresiju ili nesanicu.

Ranija anamneza treba ispitati postojanje rizičnih čimbenika za razvoj tinitusa, uključujući izlaganje jakoj buci, nagle promjene tlaka (zbog ronjenja ili putovanja zrakoplovom), prošle infekcije ili ozljede uha ili SŽSa, zračenje glave i nedavno jače mršavljenje (opasnost od disfunkcije Eustahijeve tube). Treba utvrditi uzima li pacijent neke lijekove, posebno one kod kojih bi se tinitus mogao javiti kao neželjena pojava (salicilati, neki antibiotici, diuretici, neki antidepresivi i drugo).

Obratite se svom liječniku koji će procijeniti potrebu za daljnjom dijagnostičkom obradom ili vam preporučiti neku simptomatsku terapiju. Svako dobro!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)