Ožujak 24, 2020 14:43

Psihicki problem..

Poštovani,

Pokušaću da Vam ukratko objasnim šta mi se dešava, kakve probleme imam..

Ovako, imam 28 godina, živim u vanbračnoj zajednici tri godine i prvi psihički problemi su mi se počeli javljati prije nekih godinu i po do dvije (ne mogu precizirati tačno). Pocelo je sa nesanicom, po par dana nisam mogao spavati. Kako je vrijeme prolazilo češće mi se javljala nesanica. Isto tako sam gubio interesovanja za hobije, druženje. Po čitav dan provedem u sobi uz laptop, telefon i slično. Imam osjećaj da teško mogu pokazati emocije (zato veoma rijetko komuniciram i sa djevojkom s kojom živim, bude dana da ne progovorim ni riječi).

Stalno sam neraspoložen, zabrinut i u strahu nekakvom. Poceo sam cesce da konzumiram alkohol.
Zadnjih pola godine (malo vise) sam da tako kažem "opterećen" brzim prolaskom vremena (osjećaj da brzo starim, da vrijeme previše brzo prolazi). Kada vidim starije osobe, kontam kako ih je brzo vrijeme pregazilo (pa se onda kod mene pojavi strah, panika). Nekada imam osjećaj kao da vidim ljude drugačije, kao da ih posmatram iz nekakve druge dimenzije (ne znam tačno kako da to objasnim).

I u sadašnje vrijeme mi se javi nesanica, ali isto tako bude dana da mogu spavati i da sam stalno pospan.
Naravno i sada nisam raspoložen, ništa mi se ne radi, depresivno se ponašam, ponekad imam osjećaj pritiska (jer ne znam šta da radim, kako da mi nestanu te negativne misli i slično).

Molio bih Vas za Vaše mišljenje o mome problemu i Vas savjet šta da radim?

Hvala Vam unaprijed,
lijep pozdrav.

Dr.sc. Tihana Jendričko dr.med.

Poštovani, 

moguće je da se kod Vas radi o depresivnom poremećaju s pridruženim anksioznim smetnjama. Svakako bih preporučila da se javite psihijatru kako bi se detaljnijim pregledom moglo utvrditi je li potrebno uključivanje medikamentozne terapije uz psihoterapiju, koju svakako preporučam. 

Srdačan pozdrav!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)