Tjelesno zdravlje

Poštovani!

Kašljem već od 9. mjeseca, nisam pila nikakve antibiotike jer doktor smatra da će proći samo od sebe, a još nije prošlo. Otišla sam na rendgen sinusa i pluća, gdje nema nikakve abnormalnosti osim devijacije nosnog septuma u desno te otečene sluznice nosa.

Prvo sam mjesec dana kašljala suhi kašalj, zatim produktivni te se tako izmjenjuju. Imam 19 godina, nemam povišenu temperaturu, jedno vrijeme mi je nos izrazito curio, ponekad kišem, a kada iskašljavam obično bude zelene sluzi, a često je i prozirna. Koristila sam puno čajeva, meda te lijekova za iskašljavanje, no ništa ne pomaže. Može li to biti simptom hiv infekcije? Hvala i lp.

25.3.2020

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Poštovana,

mislim da to nije simptom HIV infekcije. U vašoj dobi najčešće se radi o hiperreaktivnosti sluznice gornjih dišnih puteva – nosa, ždrijela i sinusa uz devijaciju nosne sluznice. U podlozi može biti alergija, pušenje, a i ne mora.

Napravite DKS s brojem eozinofila te bris nosa citološki čime ćete potvrditi ili isključiti alergiju. Korisna je primjena lijekova protiv alergije npr. Belodin i sprejeva za nos na bazi kortikosteorida te obilno ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili hiperetoničnom otopinom morske soli.

Lijep pozdrav.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.