Atopijski dermatitis

Postovanje,

imam dvogodisnju curicu koja unazat godinu dana ima probleme s kozom. U pocetku je pocelo s grinjama koje su se uvukle pod kozu pa je i lijecenje trajalo duze nakon sprovedene terapije specijalnom kremom i nakon sto smo sve u stanu morali oprat na 60 stupnjeva neke stvari cak i izbaciti.

Povuklo se sve i bili smo mirni nekih par mjeseci nakon toga dolazi do ponovne kozne reakcije, ali uvijek na stopalima zapocinje zbog ranijeg problema s grinjama. Uvijek su doktori prepostavljali da se radi o istoj stvari i davali samo kremu, ne znam tocan naziv, ali bila je specijalna i radi se u Njemackoj ovdje, u Švicarskoj je nema.

Medutim, ovaj puta krema ne pomaze, a i osip na kozu je drugacijeg oblika i inteziteta ne svrbi je nista preko dana niti nema osip preko dana sve pocinje nocu kad spava svrbenje crvenilo osip i ujutro nestaje – Sto bi to mogolo biti?

Radili smo krvi nalaz i cekamo rezultata za dva tijedna, ali smo u iscekivanju jer na zadnjem pregledu kod nove pedijatrice dobili smo kremu excipial i feniallerg medutim nakon mazanja tri dana-cetvrti dan dolazi do pogorsanja i sirenja na leda i cijeli trbuh.

Zanima me sto bi moglo biti kada dolazi samo nocu, a preko dana nista nema na djetetovom tijelu. Morali smo uslikat da bi doktori mogli vidjet jer ovako ispada kada odemo kod njih da je curica posve zdrava.

Hvala!

8.6.2016

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Atopijski dermatitis je promjena na koži koja se ne povlači naglo, a pogotovo ne nastaje navečer i povlači se ujutro. Prema Vašim navodima vjerojatno se radi o alergiji (vjerojatno su to urtike) koja počinje navečer i povlači se kroz nekoliko sati.

Kod djeteta će trebati alergloška obrada (navodite da nalaze čekate) nakon koje će se vidjeti o koji su to alergeni koji djetetu smetaju. Moram Vam navesti da je ponekad teško utvrditi što je to što smeta i potrebno je vrijeme kako bi se to otkrilo. Kod ovako nejasne kliničke slike, dobro je nalaz na koži poslikati i pokazati nadležnm liečniku i dermatologu.

Savjetujem Vam da se točno pridržavate sve preporučene terapije jer će tako rezultati liječenja biti najbolji.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika