Herpes simplex peranalis

Prije par tjedana imala sam analni odnos s deckom i nakon par dana pojavili su mi se pristici oko anusa i dijagnosticirana mi je primarna infekcija herpes virusom. Decko se isto testirao i negativan je na genitalni herpes. Nisam imala drugih partnera i s deckom sam vec godinu dana, i zanima me da li je moguce da sam nekad davno bila u kontaktu s virusom i da mi je tek sad prvi put se ispoljio buduci da su mi naglasili da je primoinfekcija? Unaprijed veliko hvala.

12.6.2017

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Većina inficiranih osoba oba spola je asimptomatska. Nakon spolnog kontakta sa inficiranom oosbom simptomij nastaju unutra 2-10 dana, a traju 2-3 tjedna. Te većina nakon prve infekcije nema simptome ali je kliconoša i potencijalni izvor zaraze za budućeg partnera. 

Sam izostanak kožnih promjena ne znači da osoba nije kliconoša, jedini dokaz virusa u oraganizmu je dokaz virusne DNA metodom PCR. Ako je ova pretraga učinjena kod Vašeg dečka i negativna je,  onda on nije izvor zaraze. 

Zaključno- prvi kontakt s virusom izaiziva primoinfekciju, malo je vjerojatno da ste nekad davno došli u kontakt, a sada razvili simptome bolesti. 

Lijep pozdrav.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.