Mononukleoza?

Poštovani, imam 36 godina. Unazad mjesec i pol počela sam osjećati bol u desnom sinusu, nos je prohodan, ali osjećam sluz koja se slijeva iz sinusa u grlo. Vadila sam krv i sve je bilo ok, osim blago povišenih limfocita i malo nižih neutrofila. Jetrene probe su bile ok. Tjedan sana nakon toga, počelo me boljeti grlo naročito desna strana te mi se upalio desni krajnik. Upalile su mi se i žlijezde slinovnice te limfni čvorovi na vratu i ključnoj kosti (nisam ih mogla napipati na dodir, već su samo bolni kad ih diram). Ubrzo nakon toga otekli su mi limfni čvorovi u pazusima, koji su se nakon 10 dana povukli, ali su još bolni kad ih diram i izbiju jače ako sam umorna i neispavana. Vadila
sam krv na citomegalovirus i EBV. Ovo su nalazi:
citommegalovirus:
Igg – pozitivan
IgM – negativan
EBV:
EBNA-1 IgG – reaktivan
VCA IgG -reaktivan
VCA IgM – granican
– Prema nalazu detektiranih protutijela – PROSLA EBV INFEKCIJA

Već mjesec dana imam povišenu temperaturu od 37.1, unazad 10 dana i laganu bol ispod desnog rebrenog luka, a od prije 3 dana i lagani svrbež po tijelu. Dojim bebu od 10 mjeseci i kronično sam umorna i neispavana.

Molim vas za savjet.

23.7.2019

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Poštovana,

prema opisu simptoma i nalazima moguće je da imate blaži oblik infektivne mononukleoze ili adenovirusnu infekciju… Limfociti povišeni, neutrofila sniženi granicama nalaz IgM , grlobolja, bol ispod desnog rebrenog luka i bolni limfni čvorovi. U pravilu se radi o virusnoj samoizlječivoj infekciji koja spontano prolaze uz mirovanje i laganu prehranu. Nastavite dojiti jer tako prenosite antitijela djetetu. U dogovoru sa svojim liječnikom, ponovite krvnu sliku i jetrene probe. Za sinuse pokušajte ispiranje Aqua Maria rogom ili hipertonična otopinama morske soli. Poradi umora uzimajte vitamine i minerale za dojilje. Nadam se da sam Vam pomogla. Brzi oporavak. Lijep pozdrav.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.