Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem?

 Imam 18.5 godina visok sam 178 cm i težak 78kg. Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem još 4-5 cm,i da li mi vi možete izračunati konačnu visinu.

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

 

Hormoni rasta, ako bi i funkcionirali (što nije vjerovatno), donijeli bi Vam nekoliko centimetara, što bi možda pomoglo Vašem samopouzdanju, ali nitko osim Vas ne bi ni primijetio promjenu, a to pokazuje da problem ne postoji nigdje nego u Vama.
Da bi koristili terapiju hormonom rasta prvo se treba dokazati njegov nedostatak u krvi, inače postoji opasnost od akromegalije (oticanje ekstremiteta, edemi, stomatološki problemi, artralgija, prekomjerno znojenje te rizik od hipertenzije, dijabetesa, osteoporoze, kardiomiopatije i impotencije). Čak i u slučaju da se dokaže manjak hormona rasta, Vaš rast je završen. Možete samo povećati mišićnu i koštanu masu. Poznato je da ga se zloupotrebljava zbog anaboličkih svojstava, ali takva upotreba razara organizam.
Kod nas je odobrena primjena u slučaju zastoja rasta u djetinjstvu. Ako se dokaže manjak hormona rasta, onda se može započeti s terapijom. Rezultati su bolji ako se počne ranije u dijetinjstvu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizijatrija

Hemofilna artropatija – 2. dio

Uzroci i učestalost nastanka bolesti. Višestruki čimbenici pridonose razvoju i progresiji artropatije u bolesnika s hemofilijom, i samim time objašnjavaju raznolikost u kliničkoj slici. Teži oblik bolesti s postotkom nefunkcionalnog faktora zgrušavanja krvi ispod 1% ima više učestalija krvarenja. Svaki porast razine faktora u plazmi od 1% bio je povezan sa smanjenjem učestalosti krvarenja od 18%. […]

Fizijatrija

Hemofilna artropatija – 1. dio 

Što je hemofilija i hemofilna artropatja? Hemofilija je rijetki nasljedni poremećaj krvarenja uzrokovan manjkom jednog od faktora zgrušavanja krvi. Hemofilija A, na koju otpada oko 80% svih slučajeva, je manjak faktora zgrušavanja krvi VIII. Hemofilija B je manjak faktora zgrušavanja IX. Simptomi su slični kod oba tipa. Oba tipa se naslijeđuju preko majke i zahvaćaju […]

Fizijatrija

Sumnja na reumatoidni artritis?

Fizijatrija

Prijelom skafoidne kosti – 5. dio

Kod prijeloma skefoida – osobito onih u kojima su koštani fragmenti dislocirani (pomaknuti) – može biti poremećena opskrba krvi u kosti.

Fizijatrija

Križobolja -bolest suvremenog čovjeka

Križobolja je nakon obične prehlade najčešća humana bolest i jedna od najčešćih razloga posjeta liječnika obiteljske medicine. Bol u donjem dijelu leđa ili križobolja pogađa.

Fizijatrija

Bolno rame, uzroci i liječenje

Bolno rame je karakterizirano bolovima u području ramena i ograničenim pokretima. Bolnim ramenom se podrazumjeva periartritis humeroscapularis (PHS) Uzrok bolnog ramena možemo svrstati u pet grupa.

Fizijatrija

glavobolja

Fizijatrija

Križobolja

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, a podrazumijeva bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Križobolja se manifestira kao iznenadna, jaka bol u predjelu križa uslijed nepravilne kretnje.