Smrznuto rame

Poštovani, nakon jake upale kalcifikata (zaliječena inflitracijom kortikosteroida) dijagnoza je smrznuto rame. Prošla sam 1,5 bloka fizikalne i pokretljivost ramena je bolja, kao i spektar pokreta no povremeno dolazi do svojevrsnog relapsa kada se simptomi pogoršaju (radi određenog pokreta ili sponatno), rame se “ukruti” i postane bolnije, a pokreti otežani, ruka trne i trese se. To je prolazno no utječe na mene vrlo negativno i pojačava depresivno stanje u kojem sam radi same bolesti već dva mjeseca. Zanima me jesu li ti relapsi dio normalnog oporavka i koliko mogu očekivati da on traje? Željela bih izbjeći operaciju u svakom slučaju.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

3.7.2017

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Postovana, 

zahvaljujem na Vasem pitanju. 

Smrznuto rame je entitet s poznatim tijekom. I traje odredeno vrijeme dok se sve ne vrati u pocetno stanje. Iz clanka na Zdravo budi: “Smrznuto rame (engl. “frozen shoulder”) je sindrom kojem najbolje odgovara naziv PHS. Radi se o sindromu nepoznate etiologije koji je karakteriziran boli i ograničenim pokretima u ramenu u svim smjerovima. Promjene su reverzibilne i u većini slučajeva nastupa oporavak unutar 2 godine. Primarno ukrućeno rame klinički je jasan entitet s predvidljivom prognozom u većine bolesnika. U kliničkoj slici aktivni i pasivni pokreti su jednako ograničeni u svim smjerovima. U početnoj fazi zbog boli bolesnik drži ruku u unutarnjoj rotaciji, u zaštitnom položaju te izbjegava upotrebu lakta i šake.” 

Za prvu fazu je karakteristicna bol a za drugu vise smanjenje pokreta. U prvoj tj. bolnoj fazi moze biti perioda s manje ili vise bolnih simptoma. Vazno je napraviti obradu radi iskljucenja drugih stanja koji mogu uzrokovat smrznuto rame. 

Srdacan pozdrav! 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika