Endometrioza(?)

Poštovani,
Prije 6 god.laparoskopski odstranjena cokoladna cista na lijevom jajniku,dijagnoza endometrioza. Nakon toga nikakvih tegoba,bez ikakvih terapija u vidu hormona.Zadnji 6 mj.bolovi u donjem dijelu abdomena,podmukli,konstantni,napuhanost gornjeg i donjeg abdomena,ponekad probadajuća bol u donjem desnom dijelu abdomena,pritisak u vidu učestalog mokrenja,bez osjećaja pečenja. Menstruacije uredne u datum.Kolonoskopija,gastroskopija,uzv abdomena-sve uredno.Urin sterilan.Markeri u početku tegoba,dakle u 12.mj. Ca-72-4 malo povišen.Leukociti u krvi konstantno povišeni,od 13 do 20,CRP miruje. U više navrata ordiniran amosiciklin+klavulonska kiselina i metrometronidazol,samo jednom olakšalo tegobe. Doksiciklin od strane infektolga također jednom poboljšao stanje,no nakon odnosa ponovna pojava stih simptoma i tegoba.Papa test uredan,tv uzv sve normalno.Naručena u 7 mj. za MR zdjelice. Ginekolog predlaže pokušati s hormon.terapijom,ja bih radije laparoskopiju kao dijagnostičku pretragu jer sam totalno onemogućena za normalno funkcioniranje,hodanje,posao.Savjet,molim Vas?Lijep pozdrav

28.5.2020

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Poštovana,
bez barem nekih važnih anamnestičkih podataka, kao što su Vaša dob, trajanje menstruacijskih ciklusa, broj trudnoća (porodi i pobačaji) i drugih, zatim onih što se tiču operacije endometrioze (npr. kako je velika endometriotična cista bila, je li bilo endometriotičnih čvorića po trbušnoj šupljini i organima trbušne šupljine, te ako ih je bilo jesu li bili elektrokoagulirani itd.), pa onda jeste li osim spomenute imali još koju abdominalnu operaciju (ne nužno ginekološku) itd, može se samo načelno reći kako je sada jedna od mogućnosti i endometrioza, (recidiv bolesti ili de novo žarište). Zatim, nije jasno temeljem čega, kojih točno nalaza Vam je bila ordinirana antibiotska terapija, te tko Vam je istu ordinirao (ginekolog? liječnik opće/obiteljske medicine? netko drugi?).
U svakom slučaju, podrijetlo Vaših tegoba treba razjasniti, pa je u tom smislu preporučen i MR pregled male zdjelice (iako, to nije prva dijagnostička metoda – jesu li neke druge dijagnostičke pretrage već urađene?). Dijagnostička laparoskopija dolazi u obzir, ali ne kao prva dijagnostička metoda i dok se drugim dijagnostičkim pretragama ne postavi (čvrsta) sumnja u ginekološko podrijetlo tegoba (tj. ako ste mislili na ginekološku dijagnostičku laparoskopsku operaciju; ako bi bilo drugačije sumnje, dijagnostičku laparoskopsku operaciju može i opći/abdominalni kirurg izvesti).
Kako vidite, mnogo je nejasnoća u Vašem pitanju. Predlažem da pročitate u Ginekološkoj kolumni tekstove kao što su oni o endometriotičnoj cisti, o bolovima u abdomenu i slične, te da osobno s originalnom medicinskom dokumentacijom izaberete ginekologa za drugo mišljenje; ako bi tako željeli, u tom smislu se možete naručiti i kod mene.
Svako dobro,
prim.dr.sc. V. Stepanić

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika