Smijem li uzimati pilule?

Poštovanje, imam 21 g. i već 10 mjeseci sam na Adexa pilulama. Nakon neka 4 mjeseca korištenja sam imala vjerojatno napad panike i išla sam doktoru, svi nalazi uredni izuzev povišenog bilirubina. Nakon 20-ak dana se vratio gotovo u normalu i planiram uskoro ponoviti nalaz. Postoji vjerojatnost Gilbertovog sindroma i zanima me ako se dijagnoza potvrdi, smijem li nastaviti s kombiniranom kontracepcijom? Negdje sam pročitala da Gilbert nije kontraindikacija, a negdje pak da osobe s njim ne mogu metabolizirati dobro estrogen te da stoga ne smiju biti na ovim pilulama pa sam zbunjena. Hvala puno.

11.5.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Ako Vam je uz od prije poznatu ovu bolest prepisan oralni hormonski kontraceptiv, onda su laboratorijski nalazi očekivani. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika