Hormoni trudnoće: utjecaj na test hormona štitnjače

Pozdrav
Išla sam na ultrazvuk štitnjače 2 dana nakon što sam obavila prekid trudnoće, doktoru to nisam spominjala.
Rekao mi je da vidi neke promjene na štitnjači i da bi trebala vaditi krv za hormone štitnjače, što sam taj isti dan i napravila, otišla sam izvaditi krv.
Moje pitanje je da li taj test može pokazivati povišene i niske hormone štitnjače upravo zato što sam u to vrijeme prekinula trudnoću? Trudnoću sam prekinula tabletama Mifepristonom. Odnosno da li ta trudnoća ili prekid trudnoće mogu utjecati na test za štitnjaču?

8.8.2019

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Dva “hormona trudnoće” – humani korionski gonadotropin (hCG) i estrogen – uzrokuju blaži porast razine hormona štitnjače. Naime, hCG kojeg u trudnoći proizvodi posteljica ima sličnu građu kao TSH, pa zato potiče štitnjaču na stvaranje i oslobađanje hormona, a estrogen uzrokuje stvaranje proteina koji veže i prenosi hormone štitnjače (TBG). Zbog navedenih fizioloških hormonalnih promjena katkad je teško interpretirati nalaze pojedinih hormonskih testova u trudnoći. Štitnjača za vrijeme trudnoće mijenja i svoju veličinu – dolazi do diskretnog rasta koji se obično ne može utvrditi kliničkim pregledom. Ako je uvećana žlijezda klinički vidljiva, potrebno je učiniti obradu koja uključuje određivanje hormona i ultrazvučni pregled. Hormoni štitnjače utječu na lučenje prolaktina, hormona odgovornog za istjecanje mlijeka. U hipotireozi, smanjenom izlučivanju hormona štitnjače, dolazi do povećane koncentracije prolaktina, što može dovesti do istjecanja mlijeka.

Tijekom trudnoće dolazi do fiziološkog imunosupresivnog djelovanja trudnoće, što znači da se neke autoimune bolesti mogu manifestirati pojaviti tijekom trudnoće, kod nekih može doći do poboljšanja, a što se tiče štitnjače, postoji mogućnost da je poremećaj štitnjače bio kod osobe prisutan i prije trudnoće, međutim nije došlo do vidljive manifestacije simptoma tog poremećaja. Potrebno je istaknuti da su referentne vrijednosti hormona štitne žlijezde, a posebno TSH-a, u trudnica drugačije nego u ostatku populacije. Toleriraju se niže vrijednosti, a u slučaju metoda potpomognute oplodnje većina će ginekologa tražiti vrijednosti TSH-a niže od 2,5 mIJ/L. U trudnoći se određuju slobodne razine hormona, FT4 i fT3, zbog povišene koncentracije proteinskog nosača hormona koji može biti razlog lažno povišenih nalaza.

Kada se radi o hormonima štitnjače, klasično se preporučuje pretraga ukupnog tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). No, novije smjernice upućuju kako su slobodni hormoni štitnjače pouzdaniji pokazatelji. Riječ je o dijelu hormona štitnjače koji nisu vezani za specifične bjelančevine u krvi. Označujemo ih slovom f (eng. free = slobodno), kao fT4 i fT3. Slobodni oblik tiroksina (fT4) smatra se najpouzdanijom mjerom hormonalne ravnoteže u osi hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda. Bjelančevine koje vežu hormone štitnjače su globulin koji veže hormone štitnjače (eng. thyroxine-binding globuline, TBG), transtiretin (eng. transthyretin, TTR) i albumin. Glavna transportna bjelančevina je globulin koji veže tiroksin (TBG), vežući oko tri četvrtine hormona štitnjače. Određena zdravstvena stanja mogu mijenjati razine ove vrste bjelančevina u krvi, što može voditi netočnom tumačenju razine ukupnih hormona štitnjače. Niže razine TBG bjelančevine mogu se očitovati kod osoba koje na primjer imaju bolesti bubrega ili uzimaju anaboličke steroide, dok estrogen povisuje vrijednosti TBG, u trudnoći ili kod uzimanja oralnih kontraceptiva. Mjereći u svakom navratu slobodne hormone štitnjače, dobiva se pouzdana slika rada štitnjače. Nešto je važnije njihovo mjerenje kod žena, s obzirom da varijacije u koncentraciji estrogena mogu utjecati na nalaze hormona štitnjače.

Prije provjere funkcije štitnjače, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili zatražite mišljenje specijalista endokrinologa u pogledu toga u kojoj mjeri rana trudnoća koju ste prekinuli može imati utjecaja na razinu izmjerenih vrijednosti u testovima funkcije štitnjače. Redovito napravite kontrolni UZV štitnjače po preporuci specijalista kako biste mogli pratiti eventualne promjene u štitnjači. Svako dobro!

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika