Hormonsko nadomjesno liječenje – DA / NE?

Poštovani, najljepše Vas molim ako biste mi mogli odgovoriti… Naime, u kolovozu prošle godine (2018.) operirala sam maternicu i jajnike (izvađeni). Do danas ne pijem nikakvu hormonsku nadomjesnu terapiju. Dobro podnosim “nalete vrućine” i iako se fizički dosta slabo osjećam, to stanje pripisujem vremenskim nepovoljnim prilikama (nagle promjene i sl.). Ginekologica mi savjetuje korištenje Estrofem tableta, ali ja se dvoumim iz nekoliko razloga. Prvi razlog je taj što imam svojevrsnih problema vezano na stanje s dojkama (redovno odlazim na mamografiju i UZV dojki) – “čvorići” koji nisu opasni…, a drugi razlog je taj što sam istražujući razne izvore pronalazila pretežito negativna iskustva vezano na korištenje HNL terapije u smislu razvoja raka dojki, a i nekih drugih loših reakcija… Rođena sam 1971. g., nalaz dezintometrije nije baš sasvim uredan – gin. mi je rekla da nije dobar u predjelu zdjelice i kičme… No, bilo kako bilo, interesira me Vaše mišljenje – što mi Vi savjetujete? Kad već 8 mj. funkcioniram “solidno” bez primjene HNL terapije, je l da nastavim i dalje bez nje ili da počnem uzimati Estrofem tablete pa da vidim kako ću se osjećati nakon nekih 6 mjeseci uz naravno, rizik da ne dođe do nekih neželjenih posljedica uslijed uzimanja terapije.
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru!
Srdačan pozdrav!

10.4.2019

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Poštovana,

hormonsko nadomjesno liječenje u menopauzi nije liječenje u pravom, užem smislu riječi, jer menopauza nije bolesno stanje. Hormonsko nadomjenso liječenje u menopauzi pomaže ženama da lakše prebrode te godine, da dulje ostanu u dobroj kondiciji i da se “starenje” uspori. Ovo “starenje” se zapravo odnosi na zdravstvene rizike koji su češći u menopauzalnoj dobi, kao što su moždani i srčani udar (HNL “čuva” krvne žile), osteoporoza (bez obzira što već imate uznapredovale osteoporotične promjene, daljnje napredovanje osteoporoze može se uz HNL usporiti) itd.

Ako je žena zainteresirana za HNL, prije prepisivanja HNL-a trebaju se jasno isključiti kontraindikacije, apsolutne svakako, a o relativnima se treba dodatno razgovarati.

Za Vašu konkretnu situaciju u ovom trenu ne mogu ništa precizno reći, jer nedostaju važni podaci, kao što su indikacija, razlog zbog čega ste operirani, koliko kila imate, odnosno koliki Vam je BMI, u kakvoj ste inače kondiciji, bolujete li od nekih kroničnih bolesti, imate li u obitelji (važno je znati u kojih članova obitelji) slučajeve raka dojke ili debelog crijeva, ili neki drugi ginekološki, odnosno rak nekih drugih organa probavnog sustava.

Uzevši u obzir sve navedno (i ono što se sazna u direktnom razgovoru s potencijalnom kandidatkinjom za HNL i iza pregleda), HNL svakako ima više pozitivnih strana, a eventualni rizici nisu statistički značajni. U žene koja se primjereno obradi prije uzimanja HNL-a, te koja se dalje kontrolira prema dogovoru s nadležnim ginekologom, eventualni rizici od uzimanja HNL-a su od akademskog značaja.

Svakako preporučam da pročitate više tekstova u ovoj, ginkološkoj kolumni, o tzv. trećoj životnoj dobi žene – o pripomoći u menopauzi (hormonskoj, biljnoj), o rizicima za rak, o lokalnim hormonskim preparatima itd. A i inače svakako pogledajte tko su autori stranica na kojima nalazite savjete – nisu svi medicinski savjeti doista medicinski;)

Srdačan pozdrav,

prim.dr.sc. V. Stepanić

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika