Imam li endometriozu?

Molim Vas za mišljenje.
Unazad pola godine imam pobadanje u predjelu jajnika i bol kao da me siječe po cijeloj zdjelici od jajnika ka sredini zdjelice sve do simfize. Izraženiji pri sjedenju i hodanju i pri nadutosti stomaka(u zadnje vrijeme je često nadut donji stomak i osjećam bolni pritisak u zdjelici pa se ta bol koja siječe pojača,čak i pri radu crijeva).
Gastroenterolog radio rektoskopiju-uredno,MR lumbalnog dijela kičme-uredno,Rtg karlice i kukova -uredno(jedino, fizijatar uočio crijeva puna zraka(nervozna) na tom rtg).
MR male karlice-paraovarijalna cista(imam je 4 godine) i 2 mioma intramuralni i subserozni veličina do 22 mm i 10×18 mm(imam ih 2 godine).
Ešerihija u cervikalnom,uretralnom i vaginalnom brisu se liječi antibioticima pola godine,od kojih sam na kraju dobila i Enterokoku,Kleisbelu i Kandidu. Sada ih samo pokušavam liječiti Biota intima kapsulama i Nystatinom kandidu.
Ono što me zanima,pošto niko nema objašnjenje za moje bolove. A novi ginekolog mi je neki dan na uzv rekao da to nisu još uvijek miomi jer nisu prokrvljeni nego su to adenomiomi. Mene zanima ako su to adenomiomi ,da li bi to značilo da ja imam vjerovatno i endometriozu ,koja se možda ne vidi ni na ovom magnetu ni ultrazvukom? Nikakva terapija za te adenomiome nije data ,ne znam koliko je to opasno,je li povezano sa endometriozom? Pokušavam naći uzrok ovih bolova,pola godine ne funkcioniram normalno,niti izlazim iz kuće.

9.6.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

maternica se  sastoji od glatkih mišićnih niti koji tvore tijelo maternice( miometrij) i od sluznice maternice ( endometrij) koja se satoji od strome i žijezda. Sluznica maternice sa svojom stromom i žlijezdama je oštro ograničena od mišičnih niti maternice. Adenomioza se određuje  kao nalaz endometrija ( sluznice maternice) u miometriju (tijelu maternice)  s najvećom učestalošću u perimenopauzalnih žena. Maternica je povećana. Ako se uz elemente strome i žlijezda endometrija  nalazi i glatko mišićje  govorimo oadenomiomu  koji vrlo često raste submukozno i polipoidno. Endometrioza je nalaz endometralnog tkiva izvan endometrija i miometrije , izvan maternice. Žarišta endometrioze mogu se naći na raznim mjestima, a prema učestalosti su sljedeće lokalizacije: jajnici, uterini ligamenti, rektovaginalni septum, pelvični peritoneum. Rjeđe lokalizacije su: vrat maternice i rodnica, crvuljak i mokraćni mjehur, omentum, koža (ožiljci nakon laparotomije, pupak, stidnica). Rijetke lokalizacije su: pluća i pleura, tanko crijevo, cekum, gušterača, želudac, kosturna muskulatura, uretra itd.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika