Imam li razloga za zabrinutost ako sam, neznajući da sam trudna, pila pjenušac, vozila se avionom, prolazila kroz detektor metala?

Postovani,

imam pitanje vezano za putovanjem avionom u vrijeme ovulacije.
Naime u vrijeme ovulacije sam putovala avionom. Buduci da se na aerodromima nalaze detektor metala kroz koji putnici moraju proci i rengen za prtljagu, brine me da li to predstavlja kakav problem.
Dva tjedna nakon putovanja avionom sam saznala da sam trudna, zanima me da li postoji kakva opasnost za trudnocu od tih uredjaja na aerodromu?
Takodjer sam u vrijeme ovulacije popila dvije case slatkog pjenusavog vina.
Isto tako dan-dva prije testa za trudnocu sam popila dvije tablete protiv mentrualnih bolova, jer sam ocekivala menstruaciju.
U tim trenucima nisam znala da sam trudna.
U 12 tjednu trudnoce sam napravila sve neinvazivne prenatalne testove, nalazi su uredni.
Da li imam razloga za zabrinutost?

Lp,
Zabrinuta

27.6.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

dvije čaše pjenušavog vina neće naštetiti Vašoj trudnoći. Alkohol se svakako ne preporučuje, no to je mala jednokratna doza. Tablete protiv bolova (niste naveli koje) također u maloj dozi i jednokratno ne mogu naštetiti trudnoći. Paraceramol je analgetik prvog izbora tijekom trudnoće. Koliko sam istražila u zračnoj luci morate proći kroz metal detektorska vata. U uporabi je i ručni detektor metala. Vrata i detektor imaju zadaću otkriti metal, oružje i eksploziv. Oni samo emitiraju električne valove. To je vrlo nisko zračenje iz radiovalova i magnetnog polja. Takvo zračenje je neionizirajuće  zračenje. Stručnjaci za sigurnost preporučuju da se trudnice ne trebaju bojati pri pregledu detektorom metala.Takva slična vrata su u trgovinama. Jedini instrument koji radi na principu rendgenskog zračenja je stroj za pregled prtljage. Opustite se i uživajte u trudnoći.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika