Je li moguće da je uzrok oskudnoj menstruaciji tuširanje u ledenoj vodi?

Poštovani,

Htjela bih Vam opisati proslu menstruaciju koja me je zabrinula.

Za početak želim reći da su mi mjesečnice od samog početka redovite(svakih 27 dana), obilne(prva 3 dana uistinu obilne), nisu bolne(svega nekoliko puta u zivotu sam popila Nalgesin zbog boli). Imam 28 godina i spolno sam aktivna tek 1 godinu.
Jedan put sam bila na ginekoloskom pregledu pred 3 godine, i apsolutno sve je bilo uredu.

Mjesecnicu sam dobila 2.7., I trajala je 6 dana kao i inače, no intezitet je bio jako slab i boja je bila smeđkasta. Nije bilo svježe krvi i obilnih izljeva kao inače. Prvog dana osjetila sam zatezanje/bol te sam popila Nalgesin nakon godina ne koristenja te tablete. Bila sam napuhnuta prva 3 dana (kao da ocekujem da ce krenut obilnije ali nije krenulo).
Dečko i ja smo imali odnos bez zaštite 12.6.(dan prije pocetka plodnih dana) I 25.6.
Pazili smo da ne ejakulira u mene iako je relativno moguće da je mali dio ušao…

Zanima ne postoji li šansa za trudnoću, a ako ne, postoji li pak mogućnost da je oskudnu mjesecnicu uzrokovalo tusiranje ledenom vodom nekoliko dana prije pocetka menstruacije te stresni dogadjaj tjedan dana prije pocetka mjesecnice?

Lijep pozdrav i nadam se brzom odgovoru.

17.7.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

i sami znate da je trudnoća uvijek moguća. Naročito odnos na dan prije plodnih dana. Metoda prekinutog snošaja nije pouzdana metoda kontracepcije. No, najbolji način da saznate dali ste trudni je test za trudnoću. Prehlada i upala općenito, kao i stres mogu djelovati na menstruaciju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika