Je li moguće imati menstruaciju kad sam trudna?

Hvala vam na odgovoru gđo. Vidović Gajger.

Nakon smečkastog krvarenja i 3 pozitivna testa bila sam kod ginekologinje i rekla mi je da je to najvjerojatnije ovulacijsko krvarenje i da je sve to normalno, nije me ni pregledala niti uputila na vađenje bete hcg. Danas mi je drugi dan kako mi kasni menstruacija i dalje su pozitvni testovi na trudnoću.
Zanima me još samo je li moguće zatrudnjeti i imati normalno menstruaciju u prvih mjesec-dva trudnoće? Jer u 5. mjesecu sam imala menstruaciju 24.5.-28.5., spolni odnos 2.6 i 6. i opet normalno menstruaciju 20.6-25.6. Hvala

7.8.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana ,

moramo razlučiti što je to menstruacija. Menstruacije je posljedica djelovnja hormona na sluznicu maternice. U prvoj fazi ciklusa sluznica maternice zadeblja, potom se odljušti i  izazove menstrualno krvaranje. Ako je u pitanju trudnoća, došlo je do invazije trofoblasta u sluznicu  maternice, dolazi do stvaranja posteljice i ostalih produkata trudnoće. Znači, menstruacije nema kada je žena trudna.

Ukoliko se u trudnoći javi krvarenje to nije menstruacija , već krvarenje u trudnoći koje može imati brojne uzroke, a i posljedice. U trudnoći možete imati krvarenja, ali to su hitna stanja koja zahtijevaju pregled ginekologa. Iz prakse sam se uvjerila u slučajeve kada su žene bile trudne i mislile da su takva krvarenja menstruacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika