Jesam li u menopauzi?

Poštovani,
imam 49 godina i do sad redovite menstrualne cikluse na 26 dana trajanje 7 dana – 2 i 3 dan obilno.
Ovaj mjesec menstruacija mi je prvi puta u životu kasnila – stigla 35 dan i to oskudno – prva četiri dana dovoljna 3 uloška – 5,6,7,8 samo mali iscjedak – 9,10,11 i 12 opet obilnije ali za 2 uloška dnevno.
Na kontroli sam bila u siječnju ove godine – papa, UTZ i pregled sve ok. Naručila sam se opet kod ginekologa ali me može primiti tek za 4 dana, a u međuvremenu je rekla da počnem odmah sa Duphastonom 2 puta dnevno.
Da li se slažete s navedenom terapijom i koliko dugo treba uzimati da se krvarenje smiri.
Da li bi trebalo napraviti još kakve pretrage (osim ginekol.pregled i utz) i da li bi bilo dobro početi uzimati kakvu terapiju.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

27.5.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Po dobi jeste u peri-/premenopauzi. Jasno, najprije se trebaju isključiti neki drugi mogući uzroci poremećaju menstruacijskog ciklusa, kako bi se sa sigurnošću ovako zaključilo. Ako redovno obavljate ginekološke kontrole, tj. prema uputama ginekologa kod kojega se kontrolirate, onda se već i prema Vašoj anamnezi i ostalim podacima u koje Vaš izabrani ginekolog ima uvid, može zaključiti je li ova situacija redovna ili izvanredna. Što se tiče liječenja bez pregleda, ovakvom pristupu nisam sklona. Odnosno i kada imam kompletan uvid u zdravstveni karton, bez pregleda  ne bih preporučila liječenje. Pitanje je i je li ikakva terapija uopće potrebna, što se također bez pregleda ne može reći. Na koncu, ako bi isto pitanje postavili nekom trećem ginekologu, vjerojatno bi dobili i treću varijantu odgovora, tako da je uvijek preporuka pridržavati se uputa onog doktora, u ovom slučaju ginekologa, kod kojega se i kontrolirate. Još mogu predložiti da u Ginekološkoj kolumni pročitate više tekstova u kojima se razmatra tematika menopauze, s različitih aspekata, vjerujem kako ćete naići na još dosta korisnkih informacija. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika