Jesu li nalazi uredni?

Pozdrav, imam 19 godina i prije dvije godine sam imala ciste na jajnicima. Ove godine su mi se opet vratile ciste i pukle a da nisam ni znala da ih imam. Doktorica mi je preporučila da uradim hormone trećeg dana ciklusa da ukloni sumnju na policistične jajnike, nalazi su sljedeći:
Tsh 2,578(0,55-4,78mIU/ml)
Ft3 5,88(3,5-6,5pmol/L)
Ft4 20,77(11,5-22,7pmol/L)
Fsh 5,34(folik.faza 2,8-11,3mIU/ml)
Lh 5,10(folik.faza 1,9-12,5mIU/ml)
Estradiol 206,90(folik.faza 71,6-529,2pmol/L)
Progesteron 5,09(folik.faza 0-3,6nmol/l)
Prolaktin 1094,45(59-619 uiU/l)
Testosteron 0,63nmol/L
Da li su nalazi uredni, ako nisu na šta bih trebala sumnjati. Hvala unaprijed.

19.4.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Za postavljanje dijagnoze sindroma policističnih jajnika trebaju biti zadovoljeni neki kriteriji, od kojih su neki i nalazi spolnih hormona. Kada budete imali te nalaze, svakako je potrebno originalni medicinski dokument predočiti ginekologu. Naime, nije umjesno ginekologu, doktoru općenito, dostavljati prijepise medicinskih nalaza, ne samo jer se u prepisivanju izostave važni podaci (kao u Vašem upitu). Više o temi policističnih jajnika i sindromu policističnih jajnika možete pročitati u Ginekološkoj kolumni. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika