Koliko je štetno uzimati kortikosteroide ako sam trudna?

Zanima me Vase misljenje o mojoj situaciji. U 13. tjednu trudnoce sam, na terapiji Medrolom (24 mg), trombociti 38 trenutno. Koliko situacija moze biti stetna za mene i za plod? Pozdrav, hvala na odgovoru.

7.3.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije
Poštovana,

sposobnost kortikosteroida da prolaze kroz placentu varira izmedu pojedinačnih lijekova, međutim, metilprednizolon prolazi placentu.
Primjena kortikosteroida u životinja tijekom trudnoće može uzrokovati abnormalnosti fetalnog razvoja uključujući rascjep nepca, zastoj intrauterinog rasta, promijenjen rast i razvoj mozga.
Nema dokaza da kortikosteroidi rezultiraju povećanom incidencijom kongenitalnih abnormalnosti poput rascjepa nepca u Ijudi, međutim, dugotrajna i ponavljana primjena kortikosteroida tijekom trudnoće može povećati rizik od sporijeg intrauterinog rasta. Hipoadrenalizam se teoretski može dogoditi u novorođenčeta nakon prenatalnog izlaganja kortikosteroidima, ali obično spontano nestane nakon rođenja i rijetko je klinički značajan. Kao i sa svim ostalim lijekovima,
kortikosteroidi bi se trebali prepisivati i koristiti samo onda kada korist od te terapije za majku i dijete nadmašuje njene rizike. Međutim, ukoliko je primjena kortikosteroida nužna, bolesnice u normalnoj trudnoći mogu se liječiti kao da nisu u trudnoći. Prepustite se procjeni i preporukama perinatologa koji vodi Vašu trudnoću.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika