Mogu li zatrudnjeti nakon kontroliranog, nezaštićenog odnosa?

Lijep pozdrav,javlja se jedna zabrinuta dvadesetpetogodišnjakinja.
Naime, imala sam menstruaciju 6 lipnja do 10 .lipnja.( 4 dana).Duljina tog menstrualnog ciklusa mi je bila 34 dana,dok mi je ciklus prije toga trajao 32 dana. Sve u svemu od 30 do 35 dana su ciklusi u prosjeku(ako je velik stres tada mi dosta kasni ali to se zadnji put desilo u 11 mjesecu zbog stresa i corone).
Situacija je sljedeća:
21 dan (26.lipnja)menstruacijskog ciklusa oko 2 ujutro sam imala prvi put nezaštićeni spolni odnos sa dečkom. Dečko je ejqakulirao izvan mene zatim smo se otuširali i išli spavati.
Ujutro oko 11 sati (26 lipnja)smo imali opet nezaštićen spolni odnos gdje je  ejakulirao izvan.
S obzirom da smo bili na otoku, a ljekarna nije radila tek navečer oko 20 h sam popila tabletu za dan poslije (iako me dečko smirivao cijeli dan da se ne brinem )jer sam teški paničar. Tableta je ellaone i rekla mi je farmaceutkinja da ukoliko se desila oplodnja da tableta neće pomoći.
(Ovo je prvi put da sam uzela tabletu za dan poslije).
Zatim smo tu večer izašli, i oko 1 i po ujutro(nedjelja 2 ujutro ,22 ciklusa,27 lipnja,) smo imali nezaštićen spolni odnos ,gdje je isto ejakulirao vani.Naravno ponio me trenutak ,uopće nismo ni ja ni on razmišljali o posljedicama jer inače živimo na relaciji St-zagreb. Zvala sam ginekologa ,trenutno je na godišnjem te sad nemam nikog stručnog pitat savjet. Dosta sam čitala po internetu i brine me predejakulat. Što vi mislite na cijelu situaciju?
Koja je mogućnost da ostanem trudna s obzirom na postupke koje sam napravila a skroz su nezreli i neracionalni za moju dob?
Naime ,trudnoća u ovom trenutku bi mi uništila život jer nisam spremna za dijete a i tek sam završila faks i dobila posao.

Hvala vam puno

2.7.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Ako trudnoća nikako nije opcija u datom trenutku, jedina je opcija posegnuti za hitnom kontracepcijom, koja se, ovisno o preparatu, uzima unutar 3 ili 5 dana od nezaštićenog spolnog odnosa. U vezi pitanja treba li uzeti hitnu kontracepciju ili ne, ipak je uputno najprije se konzultirati s ginekologom, koji će potrebu za HK procijeniti s obzirom na menstruacijski ciklus. Hitna kontracepcija, kada se uzme prema uputama, visoko je, ali ne i apsolutno učinkovita. Ujedno bi moj prijedlog bio da razmislite o nekoj trajnijoj i sigurnijoj metodi kontracepcije, o čemu pak ima serijal tekstova u Ginekološkoj kolumni. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika