Molila bih vas uputu kako učinkovito liječiti bakterijsku vaginozu, odnosno neravnotežu dobrih i loših bakterija (dijagnoza koju mi je dao moj ginekolog).

Poštovani, molila bih vas uputu kako učinkovito liječiti bakterijsku vaginozu, odnosno neravnotežu dobrih i loših bakterija (dijagnoza koju mi je dao moj ginekolog).
Od svibnja se mučim s tegobama svrbeža i pojačanog iscjetka, s epizodama gljivične infekcije (pretpostavljam da budu i gljivice jer mi antimikotici malo ublaže svrbež kada postane nepodnošljiv).
Iscjedak je cijelo vrijeme bijel i jako gust. U pitanju su smetnje koje traju 0-24, 7 dana u tjednu od svibnja 2022. godine do danas, što je zaista psihički postalo zamorno i deprimirajuće jer mi utječe na kvalitetu svakodnevnog života.
Probala sam s mnogim lijekovima (Medazol i vaginalete i tablete, Macmiror complex krema, Plymicol, Canesten krema i vaginalete, Rojazol krema i vaginalete, za ravnotežu pH Canesbalance gel, Rosalgin vaginalete, Vagisan vaginalete, Vidermina vaginalete, Lactogyn vaginalete i popila sam nekoliko pakiranja Lactogyn probiotika). Probala sam izbaciti na tjedan dana ugljikohidrate i jedinih par dana u posljednjih 7-8 mjeseci kada se iscjedak smanjio bilo je tada, ali svrbež je ostao prisutan. Čim sam počela normalno jesti i imala odnos s partnerom, sve se ponovo pogoršalo.
Molim Vas savjet.
Što mi je činiti? Trebam li stalno uzimati probiotike dok god sve ne prođe? Apstinencija čitavo vrijeme i paziti na prehranu? Koliko dugo je potrebno da se normalizira moje stanje?
Napominjem da su dva puta u ovome periodu rađeni brisevi i svi su bili uredni.

3.1.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ukoliko je riječ o tako tvrdokornoj gljivičnoj infekciji potrebno je uzeti sistemske anitimikotike. Riječ je o antimikoticima u obliku tableta koji se uzimaju na usta. Obično se daju tablete sa djelatnom tvari flukonazol od 150 miligrama po određenoj shemi kroz 6 mjeseci. Preporučila bih izmjeriti razinu glukoze u krvi i vrijednost glikoziliranog hemoglobina HbA1c. Kod tako tvrdokornih kolpitisa potrebna je i terapija za partnera u obliku kreme najmanje tijekom tri tjedna.

Ukoliko je riječ o tvrdokornoj bakterijskoj vaginozi potrebno je uzeti vaginalnu kremu na bazi klindamicina navečer u rodnicu kroz 7 dana aplikatorom te također lijek na usta u obliku tableta. Treba upotrebljavati šampone za intimnu njegu, takozvane kisele šampone sa Ph 3,8. Potrebno je izbjegavati sintetično rublje i stalnu upotrebu higijenskih uložaka ili tampona. Danas na tržištu postoje dnevni ulošci sa čistim pamukom. Probajte neko vrijeme koristiti kondome. Preporuka za probiotike koje treba uzimati stalno. Naravno da Vaš  liječnik mora prepisati preporučenu terapiju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika