Molim mišljenje o nalazu?

Poštovana,

puno hvala na odgovoru, niže prilažem našu korespodenciju kako biste znali na što se osvrćem.

Imam 31. godinu i indikacija za pretrage tumorskih markera je tvorba koja imponira kao dermatoid već tri ili više godina, a vidljiv i na zadnjem UZV-u.

Ono što me zanima je mislite li da je korisno ponoviti HE4, CA 125 markere kroz dva tjedna i može li se još koja pretraga napraviti prije/kako bi se izbjegla nepotrebna laparoskopija?

——————————–
Poštovani, molila bih vas za savjet za daljnje pretrage i mišljenje o nalazu. Bolujem od lokalizirane sklerodermije i nedavno mi je utvrđena izuzetno niska vrijednost D vitamina (13 nmol/L). Na zadnjoj mi je pretrazi pozivitan i tumorski marker HE4 (71,5 pmol/L; ref. do 65 za moju dob od 31 godinu), ali marker CA 125 je u referentnim granicama (18,1 kIU/L; ref. do 35). ROMA index izračun je 16,01%, što spada u visok rizik za malignitet jajnika.

Ono što mene zanima, s obzirom da sam pronašla da HE4 marker može biti povišen kod još tri stanja diferencijalne dijagnostike, je koji me stručnjak dalje na te pretrage treba uputiti: ginekolog ili doktorica opće medicine? Diferencijalna dijagnostika uključuje: Helicobacter pylori, odnosno u gastointestinalnom epitelu kod raka nekog dijela probavnog sustava, a nedavno sam bez potvrđenog Helicobactera dobila Emaneru; kod uključenosti plućnog sustava kod pacijenata sa sklerodermijom od koje bolujem te kod bubrežnih disfunkcija (ne znam može li biti zbog utjecaja visokih doza D vitamina koji uzimam, 25 000 IU?). Ne znam tko me treba uputiti jer je nalaz ginekološki, a diferencijalna dijagnostika spada u domenu opće prakse.

Također, smatrate li da je u ovom slučaju sigurno primiti drugu dozu Pfizer cjepiva? Puno hvala na svakom savjetu i lijep pozdrav.

——————————————-
VAŠ ODGOVOR:
Zahvaljujem Vam na pitanju. S ginekološke strane, parametri HE4, ROMA index i CA 125 promatraju se i interpretiraju zajedno, uz ginekološki ultrazvučni pregled upotpunjem kolor-doplerom, klinički ginekološki status, te anamnestičke podatke (dob je, primjerice, važan podatak). U slučaju daljnjih sumnji na ginekološku patologiju, preporučit će se daljnje dijagnostičke pretrage sa strane ginekologa. Ako je, međutim, Vaš ginekološki status uredan, a na ove pretrage Vas nije uputio ginekolog, jer nije bilo ginekološke indikacije, onda je daljnja obrada u domeni nadležnog liječnika opće/obiteljske medicine. Što se tiče cjepiva protiv COVID-19, trebalo bi znati više anamnestičkih podataka o Vama, a i tako je ta tematika u nadležnosti liječnika opće/obiteljske medicine i epidemiologa. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

29.6.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Ako je prilično sigurno postavljena dijagnoza dermoida, a biomarkeri su uredni, onda je sljedeći korak operacija. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika