Može li test za trudnoću pogriješiti?

Poštovani,
mjesecnica mi kasni 3 dana, ali je jutros test bio negativan. Koristila sam prvi jutarnji urin. Grudi me bole puno manje nego inače pred menstruaciju, a nekih drugih simptoma trudnoće ili PMS-a uopće nemam (prištiće naprimjer, čak štoviše, lice mi je baš čisto). Ponekad se dogodi da osjetim ovulaciju, prošli mjesec ju nisam osjetila, ali iscjedak koji prethodi ovulaciji i koji obično potraje dan-dva prošli mi se mjesec razvukao na jedno 5 dana otprilike… Jel i to uopće moguće ili sam što god pobrkala). Imala sam taj sluzavi iscjedak jos čak i tjedan dana prije očekivane menstruacije.
Radimo na bebi otprilike 3 mjeseca, ali dosta neopterećujuće, tako da ne brojim plodne dane posebno, znam samo da je menstruacija trebala stići u nedjelju, prije 3 dana. Znam da mi ne možete reci jesam li trudna, ali vjerojatno znate može li taj test pogriješiti.
Hvala unaprijed na Vasem vremenu i odgovoru.

14.5.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Kućni test na trudnoću može pokazati lažno pozitivan i lažno negativan rezultat, čak i kada se radi striktno prema uputama. Zato bih predložila da najprije kućni test na trudnoću napravite oko 2-3 tjedna po izostanku očekivane menstruacije, ako imate redovite menstruacijske cikluse, odnosno oko 4-5 tjedana iza spolnog odnosa, ako nemate redovite MC i ako menstruacija u međuvremenu ne bi nastupila. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika