Smijem li se cijepiti?

 

Prosli tjedan sam saznala da sam trudna. 19.1.2022. sam imala termin za trece cjepivo, dosad sam primila dva cjepiva (Biontec). 15.2.2022. mi istjece sest mjeseci od zadnjeg primljenog cjepiva. Nazalost, su me za trece cjepivo (booster Moderna)odbili jer sam u petom tjednu trudnoce. Jako sam zabrinuta, stvarno ne znam zasto su me odbili, jer sam procitala da su sjepiva sigurna za trudnice. Bojim se posljedica ako se zarazim COVID-om. Isto tako neznam kako da odem u firmu nakon 15.2. Vecinom radim kod kuce,ali ponekad odem u firmu. Mozete li mi reci sto da radim?

 

12.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Cijepljenje je i dalje jedna od najboljih zaštitnih mjera protiv bolesti COVID-19, posebice tijekom trenutačnog nastavka širenja varijanti korona virusa na području država članica EU. Europska agncija za lijekove   i njena radna skupina za COVID-19 navodi sve veći broj dokaza koji upućuju na to da mRNA cijepiva  protiv bolesti COVID-19 ne izazivaju komplikacije u trudnoći te nemaju štetan učinak na trudnice i njihove bebe.  Preporuke Hrvatskog društva za endokrinologiju, humanu reprodukciju, perinatalnu medicinu, ginekologiju i opstetriciju  te liječničkog  zbora preporučuju cijepljenje trudnica mRNA cijepivom te se njihova primjena u trudnoći može preporučiti kao sigurna opcije i svakako sigurnija od potencijalnog oboljevanja.

Preporučuju da se trudnice mogu cijepiti u bilo kojoj fazi trudnoće. Eventualno izbjegavanje cijepljenja u prvom tromjesečju nema znanstvenu podlogu već je rezultat općeg stava prema bilo kakvim intervencijama u ranoj trudnoći. To je posebno osjetljivo razdoblje kada se formiraju svi organi i organski sustavi fetusa. Antitjela cijepljene trudnice se prenose preko posteljice u fetus i pružaju mu određenu zaštitu, što se prenosi na prvih nekoliko tjedana nakon porođaja. mRNA cijepiva koja se preporučuju u trudnoći nisu živa cjepiva i ne mogu dovesti do razvoja infekcije COVID-19 u trudnoći ili infekciju u ploda ili novorođenčeta.

Ukoliko morate u ured  koristite zaštitnu masku FFP2 . Masku je potrebno zamijeniti nakon osam sati nošenja. Ako možete i dalje radite od doma.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika