Jesam li trudna?

Pozdrav!
Popila sam jednu pilulu za dan poslije 6.4.2021. , drugu 24.12. i onda još jednu 5.1. ove godine.
No međutim dečko i ja smo jučer imali odnos i pukao nam je kondom i izvadio je van kada je svršavao, ali nismo sigurni jel pritom možda nešto završilo u meni pošto smo tek kasnije skužili da je kondom pukao.
Pa me zanima jel mogu popit još jednu tabletu za dan poslije pošto sam popila već tri u kratkom razdoblju i hoću li možda imati neke nuspojave u budućnosti zbog toga? Samo da napomenem da su mi plodni dani te da mi je ovulacija za dva dana.

20.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ulipristal acetat ili tableta za dan poslije  je hitna kontracepcija pogodna  za sve žene reproduktivne dobi. Njegova  osnovna uloga je da sprijeći ovulaciju. Mora se uzeti što prije moguće  od nezaštičenog spolnog dnosa ili zatajenja kontracepcijske metode , najkasnije 5 dana poslije ( 120 sati). Ulipristal acetat ne prekida trudnoću.

Ove tablete nisu dizajnirane za redovito korištenje već za povremenu upotrebu  kada zataje ostale kontracepcijske metode. Postoje regstrirane nuspojave nakon uzimanja tablete  kao proljev, žgaravica , suha usta, produžene menstruacije, nepravilno vaginalno krvarenje, promjene teka,tjeskoba, uznemirenost, smetnje  spavanja . Ako primjetite  bilo koju nuspojavu javite se nadležnom liječniku.

 

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika