Molim vas objašnjenje nalaza!

Imam 44g pcos i dugo sam imala sukrvice i obavljena mije kiretaza i histeroskopija phd nalaz evo prilazem jako.me strah da nemam karcinom mikroskopski opis nalaze se dijelovi endometrija koji pokazuju sliku jednostavne komleksne hiperplazije bez atipije u jednom dijelu prisutna je komleksna hiperplazija s atipijom te zariste sa zljezdama koje su u back to back polozaju dijelovi epitel stvara solidna podrucja ovo podrucje odgovara slici adenokarcinoma medutim u ovom materijalu ovakva slika je prisutna u podrucju manjem od 5 mm tese ova dg u ovom materijalu ne moze postavit dg je komleksna hiperplazija endometrija s.atipijom

7.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

zbog anovulacijskih  ciklusa i neredovitog krvarenja  kod Sy.PCO dolazi do dugotrajne hiperstimulacje sluznice maternice (endometrija) estrogenim hormonima a zbog nedostatak dejlovanja progesterona. Progesteron je hormon koji stabilizira sluznicu maternice i izaziva redovito krvarenje.

Dolazi do bujanja ( umnožavanja i nagomilavanja ) žljezdanih stanica  i poremečaja njihove arhitekture , te polariteta žlijezda. Kompleksna hiperplazija sa atipijom je najteži stupanj endometrijske hiperplazije te je teško u histološkom smislu , napraviti granicu prema endometrijskom karcinomu. Takav  nalaz hiperplazije označava se i. kao Adenocarcinoma in situ (u mjestu).Različiti autori opisuju da je maligni potencijal  od 30-50%.

Terapija kod ove vrste hiperplazije je odstranjenje maternice a ovisno o procjeni , odstraniti se terbaju jajnici i jajovodi. Vašu situaciju će svakako procijeniti  ginekolog koji će Vam preporučiti daljnju obradu i terapijske postupke .

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika