Novo pitanje

Poštovani,
Prije nekoliko tjedana sam radila PAPA test na preporuku liječnika i dobila ovaj nalaz (Skvamozna intraepitalna lezija – CIN I, SIL niskog stupnja, Mikroorganizmi: Bacilus vaginalis, te moguće promjene povezane sa HPV)
Liječnica mi je propisala gel koji nije dostupan u zemlji u kojoj sam trenutno na studiju, te me zanima da li je potrebna (ikakva) zamjenska terapija poput vaginaleta? Mislim da HPV kao in virgo osoba ne mogu imati, bez apsolutno ikakvih spolnih kontakata? Da li je moguće da je gel za intimnu higijenu uzrokovao loš nalaz i iritaciju, uzrokujući upalu na PAPI?

Nadam se skorom odgovoru, hvala Vam unaprijed

17.11.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ako do sada niste imali odnose tj. ako ste virgo intacta vrlo je malo vjerojatno da imate HPV (ako sam dobro razumijela). Ako je himen netaknut, a nije elastičan onda se može od cijelog Papa testa uzeti vaginalni obrisak jednim uskim štapićem. Ako je himen rastezljiv, pomoću malih instrumenata moguće je uzeti potpuni Papa test, znači, vaginalni, cervikalni i endocervikalni uzorak. CIN I je najblaža lezija i pripada  skvamoznnim intraepitelnim lezijama niskog stupnja (SIL). Bacillus vaginalis je poželjna flora i dobra flora vagine. Ako pripadate grupi (virgo ) žena koje imaju elastičan himen, napravite obrisak cerviksa na HPV pa ste mirni. Gel za intimnu higijenu se nanosi na vanjsko spolovilo u vrlo malim količinama i brzo se ispire s vodom. Mislim da on nije mogao naštetiti Vašem nalazu Papa testa. Pojam “upala” na Papa testu znači suživot mnogih mikroorganizama koji žive u rodnici, osim ako nije  naznačen koji mikroorganizam izaziva upalu, tada treba terapijski djelovati.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika