Papa test nakon poroda

Draga doktorice,
Prije par dana postavila sam upit vezan uz biopsiju cerviksa, jer je papa test (6tj nakon poroda-porod je bio 13.3.) pokazao cin2.
Naime, na pregledu kad je utvrđena trudnoća uzet je papa test koji je pokazao postojanje atipičnih stanica, što je indikacija za ponavljanje pape nakon poroda. U trudnoći ništa oko toga nije poduzeto.
Zatim je ponovno uzet uzorak pape nakon poroda, pa je daljnjim tijekom provedena kolposkopija i biopsija. Između ostalog, moje pitanje je glasilo koji vremenski rok je uobičajen za iscjedak i pojavu krvarenja nakon biopsije i u kojoj količini, s obzirom da je još sve jako prokrvljeno od poroda. (to je doktorica izjavila prilikom izvođenja biopsije nakon što sam dosta krvarila).
Da li krvarenje može trajati nešto duže? I kako se iscjedak mijenja s vremenom? Eto, to su pitanja koja me interesiraju.
Danas je 11.dan,iscjedak je rijeđe konzinstencije i svjetlo smeđe boje. Možemo li reći da je to normalno?
Dijete dojim, ne konzumiram alkohol i ne pušim.
Hvala i lp.

8.6.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Sjećam se da sam kao prvo pitala koja je uopće bila indikacija da se PAPA-test radi u trudnoći, dodala bih da se na to nadovezuju daljnja pitanja, primjerice kada je bio rađen PAPA-test prije trudnoće i kakav je bio, te zašto je rađen PAPA-test 6 tjedana iza poroda, a ne primjerice barem 8 tjedana (pitanje lohija itd). Ovo su i dalje nejasnoće. No, načelno govoreći, lohije, uobičajeni iscjedak iza poroda, može trajati 6-8-10 tjedana, a tijekom tog perioda mijenja se količina i boja lohija. Zato bi trebalo razlučiti radi li se u Vas o lohijama, ili komplikaciji zahvata. Iza biopsije cerviksa izvan ovog perioda od poroda (kao i izvan trudnoće), oskudni sukrvičasti iscjedak može trajati taj i sljedeći dan ili dva. Sve izvan toga ipak zahtijeva ponovni pregled ginekologa. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika