Planiram trudnoć i prestala bih s pilulama pa me zanima mogu li očekivati da ću imati ovulaciju u sljedećem ciklusu ili treba neko vrijeme nakon prestanka uzimanja pilula da se ovulacija dogodi?

Pozdrav!
Vec 3 i pol godine pijem kontracepcijske pilule (claxi pa donela). Danas sam popila zadnju tabletu i za 2 dana bi mi trebala stici menstruacija. Planiram trudnocu tako da bih prestala s pilulama, pa me zanima mogu li ocekivati da cu imati ovulaciju u sljedecem ciklusu ili treba neko vrijeme nakon prestanka uzimanja pilula da se ovulacija dogodi.
Hvala unaprijed!

24.8.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

jedna tableta koju ste uzimali jedna sadrži 0,03 mg etinilestradiola i 2 mg dienogesta. Svi preparati koju se uzimaju, imaju način apsorpcije i distribucije po tijelu, a potom put i vrijeme eliminacije iz organizma.

Razine etinilestradiola u serumu smanjuju se u dvije faze koje su karakterizirane poluvijekom eliminacije od otprilike 1 sat odnosno 10-20 sati. Etinilestradiol se ne izlučuje u nepromijenjenom obliku. Metaboliti se izlučuju putem urina i žuči u omjeru 4:6. Poluživot metabolita je približno 1 dan.

Poluvrijeme eliminacije dienogesta iznosi otprilike 9 sati. Tek se zanemarive količine dienogesta izlučuju se bubrezima u nepromijenjenom obliku. Nakon oralne primjene 0,1 mg dienogesta po kg tjelesne težine, omjer urinarne naspram fekalne eliminacije iznosi 3,2. Otprilike 86% primijenjene doze se izlučuje unutar 6 dana, od čega se većina (42%) izlučuje urinom unutar prva 24 sata.

U slijedećem ciklusu bi trebali ovulirati.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika