Policistični jajnici i spolni hormoni, molim pojašnjenje nalaza?

Poštovani,

imam uskoro 27 godina, a 2018. godine mi je ginekologica na ultrazvuku primijetila blago policistične jajnike te mi dala uputnicu za provjeru spolnih hormona, međutim to nisam tada odradila. Još uvijek mi se na licu pojavljuju prištići/akne, također i na predjelu grudnog koša, vrata te gornjeg dijela leđa, a imam i pojačanu dlakavost (uz sva ostala mjesta i na nekim neobičnim: grudi, lice i trbuh)
Krajem 2019. godine sam prilično lako zatrudnjela, imala urednu trudnoću (s time da nisam radila OGTT što dosta trudnica primjećujem da radi, jedino sam u jednom momentu imala blago povišen TSH (4.65 mU/L, ref.int.: 0.27 – 4.20). U 5. mjesecu 2020. rodila sina.
Da napomenem, moja menstrualna krvarenja nikada nisu bile skroz redovita niti je ciklus bio pravilan, znalo se godišnje dogoditi par puta (1-3 puta) da ne dođe do menstrualnog krvarenja.
Nekoliko mjeseci nakon poroda započinje moj problem sa učestalom i jako intenzivnom nervozom, pojačanim PMS-om, stalnim umorom (iako se naspavam) i čestom gladi, zbog čega se odlučujem na provjeru i spolnih hormona i hormona štitnjače i još svašta nešto. Također se dogodilo to da sam ovu zimu dva mjeseca bila bez menstruacije, što sam tada pripisala relativno nedavnom porodu. Same menstruacije su dosta bolnije i prilično obilnije nego što su bile prije poroda.
NALAZI:

02.04.2021.
TSH 2.92 mU/L (ref.int.: 0.27 – 4.2)
T3 1.7 nmol/L (ref.int.: 1.3 – 3.1)
T4 93 nmol/L (ref.int.: 66 – 181)
Glukoza: 5.4 mmol/L (ref.int.: 4.2 – 6.0)

22.04.2021. (2. dan menstrualnog ciklusa)
TSH 3.86 mU/L (0.27 – 4.2)
Estradiol 53.1 pmol/L (folikularna faza ref.int.: 98.1 – 571)
FSH 9.1 U/L (3.5 – 12.5)
LH 5.1 U/L (2.4 – 12.6)
Prolaktin 239 mU/L (102 – 496)
DHEA-S 3.31 µmol/L (2.86 – 9.23)
Testosteron 0.6 nmol/L (0.29 – 1.67)
SHBG 44 nmol/L (32.4 – 128)
Anti-Mullerov hormon (AMH) 28.49 pmol/L (zadovoljavajuća plodnost 15.7 – 28.6)

23.4.2021. sam bila na ultrazvuku štitnjače koji nije pokazao nikakvu nepravilnost u njenom izgledu.

11.05.2021. (21. dan ciklusa)

Estradiol 126.2 pmol/L (lutealna faza 122 – 1094)
Progesteron 0.3 nmol (lutealna faza 5.82 – 75.9)

Estrogen i progesteron su mi dosta niski, pa sam odlučila ići na daljnje pretrage kako bi pokušala saznati što utječe na njih. Možda stres, a možda još neka nepravilnost u tijelu.
14.05. sam ponovno vadila krv zbog provjere inzulinske rezistencije (HOMA kalkulator) i određivanja razine kolesterola.

Kolesterol 5.6 mmol/L (ref.int.: 3.5 – 5.0)
Trigliceridi 0.9 mmol/L (<1.7)
HDL kolesterol 1.8 mmol/L (<1.2)
LDL kolesterol 3.4 mmol/L (<3)

Glukoza 6.0 mmol/L (ref.int.: 4.2 – 6.0)
Inzulin 12.0 mU/L (ref.int.: 2.6 – 24.9)
Aktivnost beta stanica gušterače 100%
Periferna osjetljivost na inzulin 536%
Indeks inzulinske rezistencije 1,9

Tu se pokazalo da mi je loš kolesterol blago povišen, a dijelovi ovog zadnjeg nalaza (vezano za inzulinsku rezistenciju) me dosta bune jer nema referentnih vrijednosti, pa pretpostavljam da se sve treba uzeti u obzir i prosuditi.

Planiram još provjeriti razinu kortizola, negdje sam čitala da njegova povećana proizvodnja može utjecati na smanjene proizvodnje pregesterona. Također ću provjeriti razinu muškog hormona androstendiona i ponovno estrogen na početku sljedećeg menstrualnog ciklusa.

Što vi zaključujete iz svega ?

Zahvaljujem se unaprijed na odgovoru!

Srdačan pozdrav

20.5.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju.

Iz napisanoga nije jasna dijagnoza i indikacija temeljem koje ste upućeni na spomenute pretrage. Predlažem da dogovorite pregled kod ginekologa, kako bi se zaključilo postoji li u Vas ginekološki problem, te prema tome eventualno preporučila dijagnostička obrada i liječenje. U međuvremenu predlažem da “prelistate” Ginekološku kolumnu i posebno pomno pročitate tekstove za koje Vam se čini da bi mogli imati odgovore na Vaša pitanja.

Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom.

Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika