Prestala sam piti kontracepcijske pilule no još nisam dobila menstruaciju, samo neka čudna krvarenja. Je li to normalno?

Poštovani,

pila sam kontracepcijske tablete otprilike 10 mjeseci. Zadnju sam menstruaciju dobila 17.12. (Tad sam još bila na tabletama). 21.12.sam trebala početi s novom kutijom, međutim odlučila sam prestati s tabletama. Dva tjedna od zadnje menstruacije počela su neka čudna krvarenja koja traju sada već 7-8 dana. Svaki dan nakon obavljanja male nužde prilikom brisanja vidim tragove krvi, no ne u intenzitetu kao kada imam klasičnu menstruaciju već bude na papiru samo. To me plaši. Prije god dana kada sam takoder prestala s tabletama nisam imala takve simptome, stovise, menstruacija mi je dosla tek nakon 50ak dana i to uz pomoc tableta koje su izazvale menstruaciju. Sto mi je ciniti? Je li ovo normalno? Kada cu znat da sam dobila menstruaciju? Inace, imam policisticne jajnike i menstruacije su mi bile neredovite i nerijetko bolne.
Hvala na odgovoru

16.1.2023

Odgovara

---

Poštovana.

Nakon prestanka uzimanja oralne hormonske terapije potrebno je nekoliko dana da se djelatne tvari izluče iz organizma. Potrebno je i neko vrijeme da hormonski receptori u organizmu profunkcioniraju i  usklade, pogotovo ako su duže vremena bili pod supresijom. Morate pričekati i vlastitim hormonima dati šansu. Nadam se da ste redovito radili PAPA test i da su nalazi bilo uredni. Ukoliko bi počeli obilnije krvariti svakako se javite nadležnom ginekologu, Pravo krvarenje malo pričekajte, ukoliko bi kasnilo mjesec dana, također je uputno javiti se na pregled. Potrebno je malo strpljenja da se vidi razvoj situacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika