SIMPTOMI TRUDNOĆE! BOJIM SE!!!!

Pozdrav, ja sam Magdalena i imam 14 godina. Prvu menstruaciju sam dobila 11.8. ove godine. Nakon 35 dana normalnu menstruaciju i nakon 30 dana sukrvicu ili krvavu sluz, čekam 3 tjedna i menstruacija ne dolazi, glupo mi je raditi test za trudnoću jer je nemoguće ako nisam imala spolni odnos. Trbuh mi baš izgleda kao da sam trudna, svi govore da je nadutost, danas sam popila 4 Espumisan tablete za nadutost, i nema nikakvih promjena, kao da ih niti nisam pila. Primijetila sam danas neke promjene u vaginalnom iscjetku… Malo je gušći, ima ga u malo manjim količinama, bijele boje i nije niti malo rastezljiv, dok je prije bilo puno više toga i bilo je prozirne bijele boje i jako rasteljiv, u petak sam imala jake bolove u donjem djelu trbuha, a kasnije cijeli donji dio trbuha, plakala sam od bolova, nisam mogla hodati i sjediti normalno, sad sam okej i ne boli me, ali sam svašta čitala na internetu, da je to sve rani znak trudnoće. Jako se bojim.

14.11.2019

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Poštovana,

budući niste imali spolne odnose, trudni niste, tako da sve “simptome” trudnoće treba zapravo promatrati na drugi način, tj, trebali biste se javiti nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine.

Menstruacija u Vašoj dobi je češće neredovita, uz moguće izostanke i po nekoliko mjeseci, nego li redovita. Tako da se još neko vrijeme ne trebate brinuti oko menstruacijskih ciklusa. No, svakako razmislite o budućoj (u skoroj budućnosti) nadležnoj ginekološkoj ambulanti. Naime, ako bi se produženi i neredoviti MC nastavili i dalje, trebalo bi napraviti ginekološki pregled i pretrage te preporučiti liječenje.

Na koncu, budući da ste maloljetni, doktoru trebate ići u pratnji roditelja/staratelja; oni su zapravo prvi s kojima biste trebali porazgovarati o svome zdravstvenom stanju i svojim brigama. Zato predlažem da pročitate barem neke tekstove iz Ginekološke kolumne, čiji već naslov sugerira kako se razmatra tematika koja je sada Vama aktualna, tako potkovani porazgovarate s roditeljem/starateljem i u njegovoj/njihovoj pratnji otiđete doktoru.

Srdačan pozdrav,

prim.dr.sc. V. Stepanić

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika