Spolni hormoni i tumorski markeri

Poštovani, imam 24 godine i na prijedlog mog ginekologa sam vadila spolne hormone i tumorske markere. Prvu menstruaciju sam dobila sa 13 godina. Vadila sam ih 4. dan ciklusa, a rezultati su:
AFP 1,03 µg/L (˂7.0 R.I.)
CEA 1,78µG/L (˂4.7)
CA 19-9 13.7 kIU/l (˂34)
CA 15-3 17.9 kIU/L (˂28.5)
CA 125 11.2 kIU/L (0-35)
NSE 13.3 µg/L (0-16.3)
CYFRA 21-1 2.5 µG/L (0.1-3.3)
25-hidroksi vitamin D 55.1 nmol/L (˂50˃75)
LH 8.18 IU/L (fol. 2.4-12.6)
FSH 6.28 IU/L (FOL. 3.5-12.5)
Prolaktin 823 H mIU/L (102-496)
Estradiol 170 pmol/L (fol. 98.1-571)
SHBG 41.4 nmol/L (26-110)
Ukupni testosterone 1.300 nmol/L (0,29-1,67)
Slobodni testosteron 0.020nmol/L (0.004 – 0.039)
Slobodni testosteron 1.50% ( 0.76 – 2.06)
Bioraspoloživi testosteron 39.20% (17.8 – 48.3)
DHEA-S 8.91µmol/L (2.68 – 9.23)
Androstendion 9.85 H nmol/L ( 1.05 – 8.38)
17-OH progesterone 4.00 nmol/L (Folikularna f. 0.30 -2.42)
Anti-Mullerian hormon 17.30 pmol/L (6.35-70.3)
Anti-Mullerian hormon 2 2.42 ng/mL (nema raspona, sama sam pretvorila pmol/L u ng/mL I ispada 7,69)
TSH 2.270 mIU/L (0,5-5.1)
FT4 16.5 pmol/L (11.2-19.9 )
FT3 5.05 pmol/L (3.96-7.07)
Antitijela protiv tireoglobulina (anti-Tg) < 10.0 U/ml (< 369)
Antitijela protiv tireoidne peroksidaze (TPO) 9.7 U/ml (< 304 )
Kromogranin A 25.9 ng/ml (< 100)
Molim Vas možete li mi reći da li su mi nalazi u redu i dali mi je hormon AMH nizak s obzirom na moje godine? Također bih htjela znati s obzirom na moje nalaze dali mogu normalno zatrudnjeti za 3-4 godine? Željela bih napomenuti da sam pod velikim stresom zadnjih pola godine i da sam pretpostavljala da će to utjecati na moje nalaze krvi.
Hvala unaprijed i srdačan pozdrav.

12.4.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. Nalazi se interpretiraju s obzirom na uputnu dijagnozu, klinički status, anamnestičke podatke itd., a najvažnije je da doktor osobno vidi originalne medicinske nalaze, osobni prijepisi se doktorima ne pokazuju. Drugim rječima, ako ste ginekološki zdrava osoba nije jasno zašto ste upućeni na razne pretrage, a ako imate ginekološki problem, bilo bi važno znati koji. Ako bi kroz nekoliko godina imali probleme u ostvarivanju trudnoće, tada bi se radila dijagnostika neplodnosti, zdravstveni status se može, figurativno, već sutra promijeniti. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika