Što može biti uzrok nepravilnom krvarenju?

Poštovani,
u zadnjem ciklusu bilo je primjetno trodnevno krvarenje u obliku iscjetka i to za vrijeme pretpostavljene ovulacije. Nakon toga, menstruacija kasni 4 dana pa dolazi krvarenje nešto slabijeg intenziteta nego menstruacija inače. Krvarenje traje 5 dana (menstruacije mi inače traju 7) pa 6 dana nakon prestanka krvarenja dolazi do ponovnoga krvarenja koje je trajalo 1 dan. Danas bi trebao biti drugi dan, međutim, krvarenje je čisto u tragovima, neprimjetno.
Zanima me…
– Mogu li isključiti trudnoću sagledavši sve navedeno?
– Radi li se možda o cisti na jajnicima, ili pak o ostatku endometrija maternice koji je baš 6 dana nakon “pravog” krvarenja odlučio iskrvariti.

Zahvaljujem unaprijed!

14.5.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Van na pitanju. Ako sumnjate na trudnoću, napravite kućni test na trudnoću oko 4-5 tjedana iza spolnog odnosa. Ako se potom trudnoća i definitivno isključi kao mogući uzrok nenormalnom vaginalnom krvarenju, više drugih mogućih uzroka trebaju se promotriti prvenstveno s obzirom na Vašu dob, prema čemu se planira daljnja dijagnostička obrada i postupanje. Više o nenormalnom vaginalnom krvarenju možete pročitati u serijalu tekstova u Ginekološkoj kolumni, kako bi stekli dojam koliko je ova problematika opširna. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika