Trudna sam i zbog hematoma uzimam terapiju. Hematom se smanjio, a tako i terapija. Zanima me trebam li napraviti još neke briseve?

Poštovani,

Javljam Vam se sa sljedećim upitom.

U 15.tom sam tjednu trudnoće i koristim Utrogestan vaginalno po preporuci svoje ginekologice počevši od 6.tjedna trudnoće zbog hematoma. Hematom se sada smanjio pa mi je i terapija Utrogestanom smanjena.

Zanima me da li je korisno napraviti bakteriološke briseve tijekom trudnoće, budući da sam dva mjeseca prije trudnoće radila briseve te mi je tada bila izolirana Candida albicans, te sam za to dobila vaginalete, nakon toga brisevi nisu rađeni ponovo?

Od početka trudnoće imam povremeni svijetlo žuti iscjedak, uglavnom bez iritacije, samo kad-kad se pojavi i iritacija. Da li je to moguća nuspojava Utrogestana, ili bih trebala napraviti bakteriološke briseve? Da li je opasno uzimati bris u trudnoći, ukoliko je hematom prisutan?

Dodatno, bris na beta-hemolitički streptokok je obavezan za sve trudnice od 30. tjedna trudnoće ili to ovisi o nekom pojedinačnom protokolu ginekologa?

Unaprijed se zahvaljujem!

21.9.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

dobro je prije trudnoće napraviti cervikalne obriske. Tada, ukoliko bude izoliran patološki mikoorganizam može se provesti terapija i unaprijed spriječiti moguće komplikacije u trudnoći. Gljivice su čest nalaz i malo koja trudnica je lišena tog problema. Obavezno radim cervikalne obriske u trudnoći na Chlamydiu trachomatis, Ureplasmu  urealtycum, Mycopasmu hominis i bakteriološki aerobno. Ukoliko je potrebno terapija se ordinira po antibiogramu. Dva tjedna po povedenoj terapiji treba se ponoviti cervikalni obrisak da se vidi je li terapija bila uspješna. Treba napomenuti da terapiju moraju koristiti i partneri. Obilniji iscjedak imate i od utrogestana. Vaš ginekolog može napraviti stupanj čistoće (ako ima mikroskop). Terapijski treba riješiti gljivičnu infekciju.

U trudnoći i kod postojanja hematoma nije opasno uzimati cervikalne obriske.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika