Već godinu dana borim se s bolovima i žarenjem u zdjelici, od kojih se ne mogu normalno kretati, sve se pogorša u menstruaciji, tada mi je obavljanje nužde patnja. Je li moguće da imam gonoreju?

Poštovani ,molim Vas za mišljenje.
Imam 27 godina.
Već godinu dana se borim sa bolovima i žarenjem u zdjelici,od kojih se ne mogu normalno kretati,sve se pogorša u menstruaciji,tada mi je obavljanje nužde patnja.Obavila sam MR karlice,MR kičme, gastroenterološki pregled i ne vide problem u tim nalazima.Obavila sam više ginekoloških pregleda.KKS i CRP su uredni. Zadnji odnos sam imala 2018.godine ,kada sam od dečka dobila vanjske kondilome i gusti sekret(liječen bez ikakvih briseva samo pod terapijom za gljivice) i nađena paraovarijalna cista veličine 5 cm(smanjena Primolut Norom na 3,5 cm i takva stoji i dan danas).Ali me zanima,da li se može raditi o upali zdjelice nakon 4 godine od poslednjeg odnosa?
U januaru ove godine prvi put u životu radim cervikalni bris na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu koji su negativni.Te obični vaginalni i cervikalni bris u kojima je nađena Ešerihija u velikom broju i liječi se svo ovo vrijeme.Ono što me zabrinjava je da mi je ginekolog dao da uradim vaginalni bris na gonoreju (ne cervikalni) i laborant koji je to pregledao mi je rekao da su taj nalaz zagubili ali da mu se po sjećanju čini da je nađena gonoreju,te da ponovim vaginalni bris na gonoreju.Kada sam ponovila on je bio negativan.Brine me dakle,što je rečeno da je nađena gonoreja ali je nalaz izgubljen a sada kada sam ponovila nalaz negativan je
Da li je moguće da nakon 4 godine uopšte i vide gonoreju u vaginalnom brisu?Željela bih uraditi cervikalni bris na gonoreju ako je on vjerodostojniji(ako već nije kasno).Međutim,moj ginekolog smatra da nema potrebe i to me izjeda.Sama bih privatno odnijela uzorak mokraće na gonoreju.Ali da li bi to bio siguran nalaz?
Lijep pozdrav!

25.8.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

gonoreja je spolno prenosive bolest. Gonoreja izaziva gnojnu upalu vrata maternice, i akutnu upalu jajovoda. Česti pratilac gonikoknih upala je klamidija. Uzročnik je Neisseria gonorrhoae, to je garm negativni mikroorganizam i spada u koke. Koki su bakterije okruglog (sferastog) oblika. Prenosi se spolnim kontaktima. Nakon prvog kontakta rizk od upale je 50%, uz 3 do 5dana inkubacije. U 20% pacijentica gonoreju nalazimo na više lokacija, rodnica, mokraćna cijev, rektum, ždrijelo i oko. Simptomi akutne upale su gnojni isjedak, krvarenje i bolno mokrenje. Infekcija se može širi na jajovode. Tada nastaju bolovi i nelagoda u donjem dijelu trbuha, koji mogu biti praćeni pojačanim vaginalnim iscjetkom, bolovima kod spolnog odnosa, općim lošim osjećanjem, mučninom ili povraćanjem, nepravilnim krvarenjima, kao i povišenom temperaturom – zdjelična upalna bolest, PID –pelvic inflammatory disease. Zdjelična upalna bolest se razvija u 10–20% zaraženih žena. Može obuhvaćati salpingitis, pelveoperitonitis i zdjelične apscese te može izazvati tipično obostranu težinu u donjem dijelu abdomena, bolnost pri odnosu i jaku osjetljivost pri palpaciji abdomena, adneksa i cerviksa. Fitz–Hugh–Curtisov sindrom je gonokokni ili klamidijski perihepatitis do kojeg dolazi pretežito u žena, a uzrokuje bol u gornjem desnom kvadrantu abdomena, vrućicu, mučninu i povraćanje, često oponašajući bolest jetre ili žučnih putova. Postoji i diseminirani tip bolesti koji zahvaća cijeli organizam, zglobove i kožu. Dijagnostika je cervikalni obrisak ili obrisak uretre (mokraćne cijevi). Terapija je jednokratna primjena udarne, visoke doze penicilina ili spektinomicina.

Dijagnostiku bi svakako trebao indicirati Vaš ginekolog koji može procijeniti situaciju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika