Zašto u nalazu kao dodatna dijagnoza piše poremećaj funkcije jajnika ako isto tako piše da su jajnici uredna prikaza za fazu ciklusa?

Postovani,
Imam 27 god. Zdrava sam, nisam nikad rodila niti imala operaciju. Prvu menstruaciju dobila sam sa 15 godina. Od pocetka su mi menstruacije bile neredovite (po mom nestrucnom misljenju). Dobivala sam men. svaki mjesec, ali je svaki mjesec varirao ciklus od 27 do 35 dana. Zadnjih 7 mjeseci mi se ciklus (iz meni nepoznatog razloga) izregulirao i sad je svaki 27. ili 28. dan. Ne koristim niti sam ikad koristila kontracepcijske pilule ili ikakve hormonalne terapije.
Sad planiram trudnocu i bila sam kod ginekologa. Nalaz je sljedeci:
Dijagnoza:
Z01.4 Ginekološki pregled (opći) (rutinski)
Dodatne dijagnoze
E28 Poremećaj funkcije jajnika
Dysfunctiones ovariales
Datum pregleda: 07.12.2022
Datum zadnje men.: 14.11.2022
Anamneza: 27 god, PO, OPO, MC redoviti, prvi gin pregled
zdrava, alergije na lijekove negira
Nalaz: U spekulima: porcija je epitelizirana, konična, uzme se VCE bris.
Palpatorni nalaz: uterus u avf-u, mobilan, bezbolan na palpaciju. Obostrano adnekslano bezbolno na palpaciju.
TVS. uterus u AVF-u, uredne veličine i teksture. Endometrij je hiperehogen,mjeri 8 mm. Oba jajnika su uredna prikaza za fazu ciklusa. Na lijevom jajniku trag ovulacije. Nema sI. tekućine u Douglasu
Uputnice: 2530000 Klinička citologija, Dijagnostička pretraga (prva)
2550000 Medicinska biokemija, Dijagnostička pretraga (prva)
Preporuka: redovite kontrole dalje
izvaditi hormonalni status 3-5 dan ciklusa i biti budna 3 sata prije vadenja.

Zasto kao dodatna dijagnoza pise poremecaj funkcije jajnika ako u nalazu pise da su jajnici uredna prikaza za fazu ciklusa? Da li je endometrij od 8mm pretanak za razdoblje poslje ovulacije tj. 24 dan ciklusa?
S tim da imam par dlaka na bradi i na grudima oko bradavica strah me da mozda imam PCOS. Da li postoji ta mogucnost i da li bi ginekolog vidio to na ultrazvuku? Kad sam njemu to spomenula rekao je da ako me strah da me moze staviti na kontracepcijske pilule sto ja ne zelim jer zelim pocet radit na trudnoci.
Najvjerojatnije sam paranoicna, ali iz nekog razloga se bojim nemogucnosti zaceca. Molim Vas ako biste mi mogli odgovoriti na pitanja bila bih Vam zahvalna.

Lp

3.1.2023

Odgovara

---

Poštovana,

u početku menstruacijski ciklusi mogu biti neredoviti, no Vaši ciklusi od 27 do 35 dana su bili uredni. Sada su idealni. Vaš ginekolog opisuje uredne jajnike maternicu i sluznicu maternice. Navodi da se vidi da je bila ovulacija. Ciklusi su redoviti. Dakle, ultrazvučno ne opisuje policistične jajnike. Ultrazvučno postoje jasni kriteriji za policistične jajnike. Možda imate pojačanu dlakavost ili imate višak kilograma? Svakako, nema mjesta strahu. Obavite pretrage koje Vam je namijenio ginekolog. A već prije toga, slobodno se opustite Vi i Vaš partner i upustite se u akciju. Pa tek vam je 27 godina! Cijeli život Vas čeka. Samo hrabro i biti će sve uredu!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika