Želim trudnoću, a moj partner ne, što mi je činiti?

Poštovani,

Imam 31 godinu i uredne cikluse 28-30 dana i bezbolne menstruacije i dosad bez ikakvih tegoba. Početkom lipnja na vaginalnom ultrazvuku mi je dijagnosticirana cista žutog tijela promjera približno 6 cm na desnom jajniku. Sredinom srpnja sam opet bila na vaginalnom ultrazvuku, gdje mi je rečeno da se cista smanjila i tada je iznosila oko 2 cm i bila je krvavog sadržaja. Početkom devetog mjeseca sam opet bila na vaginalnom ultrazvuku gdje se još oduvijek vidljiva cista mutnog sadržaja promjera oko 2 cm. Iz meni nepoznatog razloga doktor sumnja na endo cistu i rekao je da je pored te ciste dominatni folikul, jer je na tom jajniku bit će/bila ovulacija ovaj mjesec.

Nije mi jasno kako u tri mjeseca cista nije prošla i kako je od ciste žutog tijela postala endo cista? Je li to uopće moguće? Meni se čini da je to jedna te ista cista, jer sam svaki mjesec u zadnja tri mjeseca išla na vaginalni ultrazvuk i nije mi jasno koliko brzo se činjenice mogu izmijeniti u ta tri mjeseca? Neznam što mi je činiti, želim ići na trudnoću, ali moj partner ne želi. Zbog toga sam u zadnji 5 mjeseci imala puno emocionalnih šokova, da li je to utjecalo na cistu žutog tijela?

Da li da pitam doktora za hormonalne pilule ili da zaledim jajne stanice?

Zabrinuta

16.9.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. S obziorm na ultrazvučne karakteristike ciste, uzevši u obzir i anamnestičke podatke, ginekolog procjenjuje je li potrebna terapija (medikamentozna ili kirurška), ili će se preporučiti praćenje tvorbe; ako se odluči za praćenje, opet u nastvaku postoji mogućnost potrebe za nekim vidom liječenja. Detaljnije se o ovom problemu (liječenje / praćenje) ipak razgovarajte s ginekologom kod kojega se kontrolirate i koji ima detaljan uvid u Vaše zdravstveno i osobito ginekološko zdravlje, a načelno o ovoj tematici možete pročitati u nekoliko tekstova u Ginekološkoj kolumni. Ovo na kraju, Vaše postavljeno pitanje, regulirano je zakonski, pa o tome ovdje ne možemo raspravljati (u pitanju su pravne konzultacije, koje obavljaju pravnici uz plaćanje). Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika