Angina pectoris

Poštovani, imam 65 g. unazad nekoliko mjeseci povremeno imam kratkotrajni lagani pritisak u prsnoj kosti samo u mirovanju i nedostatak zraka i to navečer kad se opustim. U naporu nemam nikakvih problema, dosta sam fizički aktivna. ekg: SR 67/min, intermed.el.os.inferiorno neg T valvoi uz bifazične T valovi prekordijalno (navedene promjene od 2015.); RR 140/80 (diovan i concor 2,5 mg),UZV srca morf.normalna MV uz samo trag MR.Hipertrofija bazalnog septuma.
Kardiolog mi je preporučio učiniti ergometriju i scintigrafiju miokarda u opterećenju s pitanjem ishemije, te postavio dg: 120,9 Angina pektoris, neoznačena. Jako sam zabrinuta zbog ovakvog nalaza, pa vas molim za vaše mišljenje. Je li ovo stanje zabrinjavajuće i je li scintigrafija zaista potrebna?
Zahvaljujem na odgovoru.

5.4.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovana,

Simptomi koje osjećate i promjene u EKG nalazu koje se opisuju, povezani su s dijagnozom angine pektoris. Ona se može uspješno liječiti medikamentoznom terapijom, a u nekim slučajevima se liječi intervencijom na koronarnim arterijama uz postavljanje stenta. Svakako u postavljanju sigurne dijagnoze treba učiniti ergometriju. Ona može razotkriti znakove miokardne ishemije. Ovisno o nalazu ergometrije, kardiolog određuje da li je potrebna scintigrafija miokarda. Ne morate se bojati scintigrafije miokarda jer se radi o neinvazivnoj kardijalnoj pretrazi. Da li je ona kod Vas potrebna, kardiolog će Vam reći nakon ergometrije.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika