AV blok I stupnja

Pozdrav! Prije mjesec dana zbog lupanja srca sam otišla kardiologu na pregled, uzv srca je uredan. Nosila sam Holter ekg, i tokom noći nađeno mi je par kratkih epizoda Av bloka II, Mobitz 1. Nije bilo značajnih pauza u radu. Inače oduvijek imam malo niži puls, pogotovo noću. Po danu je normalan, sad je najviši na Holteru bio 150, a najniži 44 tokom sna i epizode Mobitz 1. Baš me zabrinula ova dijagnoza. Nemam nikakvih omaglica niti gubitaka svijesti. Zanima me da li je moguće planirati i ući u trudnoću sa ovakvim stanjem i da li je Av blok kontraindikacija za opću anesteziju? Unaprijed hvala na odgovoru.

6.4.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovana,

AV blok I st. Mobitz I ili Wenckebachov fenomen je poremećaj u provođenju srčanog impulsa koji se može javiti u zdravih ljudi.

Ukoliko nemate većih pauza u holteru srca i nemate subjektivnih tegoba, nema razloga za brigu. Ovaj oblik srčanog bloka nije kontraindikacija za opću anesteziju i možete planirati trudnoću. Savjetujem da učinite još UZV srca i ergometriju, a kardiolog će vjerojatno savjetovati da se holter srca ponovi kroz neki period vremena.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika