Imam povremene tahikardije. Jesu li vezane uz anksioznost ili je u pitanju neki drugi razlog?

Dobar dan.

Ljubaznko Vas molim odgovor.
Naime, unazad mjesec dana imam povremene tajikardije koje idu i do 150,160 otkucaja u minuti. Vecinom su mi otkucaji u mirovanju oko 85-90. Osjecam i preskoke srca (kao da mi srce preskoci jedan otkucaj i tada mi je teze udahnuti). Porodila sam se prije 4 mjeseca, imam blagu anemiju. Hormoni stitnjace su mi u granicama normale. Inace sam anksiozna i dijagnosticiran mi je panicni poremecaj koji sam uspjesno drzala pod kontrolom, ali mi se nakon poroda sve vratilo.
Moje pitanje glasi, imam li razloga brigu? Da li su srcane smetnje vezane za anksiznost ili je u pitanju stvarno neki problem srca? Hvala unaprijed na odgovoru.

31.7.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Anemija može doprinijeti ubrzanju pulsa, pa je treba adekvatno liječiti. Panični napadi i anksioznost tađer stimulacijom simpatičkog živčanog sustava povećavaju srčanu frekvenciju. Posvajetujte se sa psihijatrom kako bi vam smanjio anksioznost. Savjetujem da napravite 24-satni holter srca ukoliko i dalje osjećate preskoke srca i pojavu tahikardija te da obavite kardiološki pregled.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika