Imam prolaps mitralne valvule i aritmije, što mi preporučate?

S 3 godine dijagnosticirani su mi mitralna insuficijencija, prolaps mitralne valvule i aritmije. Trenutno imam 18 godina i u zadnjih 6 mjeseci imam svakodnevne tahikardije te učestale vrtoglavice. U zadnja 4 mjeseca 5 puta sam imala sinkope koje su bile popračene sa više od 170 otkucaja srca. Također, bila sam na obradi kod svoje kardiologice koja je sinkope smatrala situacijskima(5 sinkopa koje su situacijske??).
Preporučujete li elektrofiziologiju srca tj. ablaciju mladoj osobi koja je inače sportaš, ali zbog svakodnevnih aritmija sport više nije dolazio u obzir?

15.11.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

 

Svakako Vam preporučujem pregled u ritmološkoj ambulanti kardiološke klinike gdje će se pogledati sva vaša medicinska kardiološka dokumentacija i donijeti odluka o daljnjem liječenju. Elektrofiziologija srca u Vašem slučaju dolazi u obzir ukoliko su dokazane supraventrikularne tahikardije. U Hrvatskoj ima više centara u kojima se ovakvo ispitivanje srca radi i obavlja radiofrekventna ablacija aritmijskog supstrata u terapiji mnogih poremećaja srčanog ritma. Ujedno je potrebno procijenti mitralni prolaps i veličinu mitralne insuficijencije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika