Sinus tahikardija

Poštovani,
Imam 32 godine, pozlilo mi je tlak 150/100 cijelu noć, popila sam normabele jer sam to imala doma … ujutro učinjen ekg, uredan, otkucaji su tad opet bili oko 100, dobila sam krvna slika uredna, šećer, štitnjača uredni, pa sam nosila holter ekg-a prosječni otkucaji 84, minimalni 44, a max do 142 …
U nastavku se navodi zabilježeni su 4 SVES, u jednom navratu SVES u paru, te u jednom navratu salve od 4 SVESA u nizu f.121/min.
Nije se zabilježilo signifikantnih pauza. U sklopu sinu tahikardije diskretne promjene ST spojnice po tipu uzlazne denivelacije.
Koje su Vaše preporuke i da li je nalaz zabrinjavajući? Hvala.

19.4.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovana,

Nemate razloga za brigu. Holter srca ne ukazuje na značajne poremećaje ritma. I u zdravom srcu se mogu javiti pojedinačne SVES ili kratkte salve SVES. Ponekad se kod žena u generativnoj dobi češće javljaju u 2.fazi menstrualnog ciklusa što je povezano s hormonalnim oscilacijama. Diskretne ST promjene opisane u holteru su normalna pojava prilikom bržih frekvencija. Važno je također da povremeno provjerite arterijski tlak koji je u tom jednom navratu bio povišen. Učinite u obradi još ergometriju jer je važno vidjeti kakva je reakcija tlaka i frekvencije srca u opterećenju, a također se mogu razotkriti neke aritmije i vidjeti da li postoje indirektni pokazatelji ishemije srca. Izbjegavajte za sada gazirana, osobito energetska pića, reducirajte unos tamnih čajeva i kofeina. Stres može biti okidač porastu tlaka, pulsa i pojavi ekstrasistola.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika