Stezanje u grudima

Poštovani, sin 21 g, student, se cijepio Pfizer prije skoro godinu dana. Inače ima Hashimoto, dozu Euthrox 12,5 mg. Brine me što se često žali na stezanje oko srca. Njegov liječnik mu je odradio samo ekg koji je bio uredan tako da ga nije poslao kardiologu. Da li da inzistiramo bar na nekim pretragama krvi (srčani parametri) holteru srca ili uzv srca ili ? Da li može biti dugotrajna smetnja na srcu mjesecima nakon cjepiva? Kako se liječi ako se ustanovi neka upala oko srca ? Brinem se. Hvala Vam.

28.11.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Svakako preporučujem da sina odvedete na pregled kardiologu koji će ustanoviti da li navedene tegobe ukazuju na bolest srca i koji je uzrok.

Uz pregled će kardiolog obaviti UZV srca i ustanoviti da li je potrebna šira kardijalna obrada. Kod pregleda treba priložiti osnovne laboratorijske pretrage  (CRP, KKS, kreatinin, K, Na, GUK, lipidogram, bilirubin, AST, ALT, GGT, TSH, urin), a po pregledu će kardiolog odrediti da li je potrebno učiniti dodatne krvne pretrage.

Kod nekih osoba nakon cjepljenja protiv COVID-19 došlo je do razvoja miokarditisa, većinom u blažoj kliničkoj slici i sa potpunim ozdravljenjem. Liječenje se provodi većinom mirovanjem, uzimanjem nesteroidnih antireumatika, a ovisno o simptomima i drugim lijekovima.

Budući je prošlo godinu dana od cijepljenja, vjerojatno tegobe Vašeg sina nisu povezane s cijepljenjem i moguće da nisu uzrokovane srčanim smetnjama. Da bi svaku dilemu uklonili potrebno je da Vašeg sina pregleda kardiolog.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika