Već duže vrijeme osjećam preskakanje srca. Koji je uzrok tome i je li to opasno?

Poštovani,
već duže vrijeme povremeno osjećam preskakanje srca. Otkucaji u minuti budu u normali ali povremeno na 10-20 sek. osjetim veće pauze između otkucaja i jače udaranje srca. To se pretezno dogada u poluležečem položaju u mirovanju. Nosila sam holter koji nije pokazao ništa zabrinjavajuče (18 pojedinačnih i 2 para SVES-a) ali tada to nisam niti osjetila.. Ponekad prođu dani dok to osjetim a ponekad u 3 dana 10-ak puta osjetim. UZV je isto bio u redu, navedeno je samo za mitralni zalistak blaga MR1+ ekscentričnog mlaza usmjerenog prema vanjskom zidu LA ??
Koji bi mogao biti uzrok tome i dali je to opasno koliko je neugodno?
Unaprijed zahvaljujem..

31.7.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Simptomi koje osjećate su posljedica povremenih poremećaja srčanog ritma i ne trebaju Vas zabrinjavati jer u holteru nije nađeno značajnih opasnih aritmija.

Vjerujem da Vas to brine jer su takve senzacije često neugodne. Popratite da li se češće javljaju u mirovanju, psihofizičkim naporima, te ako ste u generativnoj dobi, da li su češće u 2. fazi menstrualnog ciklusa. O svemu tome porazgovarajte sa svojim kardiologom koji će procijeniti da li Vam treba uvesti terapiju kako bi Vam smanjio subjektivne tegobe.

Trebalo bi djelovati u cilju traženja uzroka aritmija kako bi ih reducirali.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika