Nalaz EEG

Poštovana/i, molim Vas da mi razjasnite nalaz:
Srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost u miješanoj alfa frekvenciji. Djelomično je izražena reakcija vizualnog blokiranja. Interponiraju se povremeno viševoltažni sporiji valovi 4-6 Hz, amplitude do 75uV s tendencijom grupiranja u obje hemisfere i uz elemente abortivnog šiljak val kompleksa 4-5 Hz, amplituda do 75uV. Na FS i HV promjene bolje vidljive. Zaključak:nalaz je difuzno disritmički promijenjen uz paroksizmalnu tendenciju te vulnerabilnošću na metode provokacije. Epilepsiju nemam, ali sam pred pola godine imala napadaje vrtoglavice kad bi se legla u krevet i okrenula na lijevu stranu. To se kroz dva, tri tjedna smirilo ali je ostala blaga povremena vrtoglavica i pritisak u glavi. Imam 36 godina. Hvala unaprijed!

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tijekom snimanja registriraju se valovi različitih frekvencija.. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Vaš nalaz EEG-a trebali bi interpretirati zajedno sa svojim neurologom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika