EEG kod djevojčice

Poštovani, djevojčica 6 godina . Zbog pospanosti i trenutnog tremora ruke i noge javila se liječniku. Nije gubila svijest. Nije imala temperaturu. Nalazi uredni. Eeg nalaz glasi ovako: u pospanosti dolazi do usporena osnovne aktivnosti a u spavanju prisutni karakteristični grafoelementi uz diskretne fokalne promjene zašiljenih valova FC obostrano više desno bifazni šiljak.
Preporučuje se MR i MRA mozga.
Sta bi po Vama ovaj EEG nalaz značio?
Unaprijed zahvalna

10.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Nalaz EEG-a trebao bi se interpretirati u okviru kliničke slike. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika