EEG

Postovani mozete li mi pojasniti nalaz EEG-a inace imam poviseni krvni tlak osim ostalih tegoba nemam nista jednog dana me je samo srusilo i poceo se grciti.Doktorica je to navela kao konvulzije.Evo ispisa nalaza: Niže do srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost sadrži alfa ritam miješane frekvencije. Reakcija vizualnog
blokiranja djelomično je izražena.
Povremena nakupljanja srednje i viševoltažnih, nejasno specifičnih, theta valova fr. 5 Hz anteriorno te povremeno
anterolateralno.
Nema paroksizmalnih generaliziranih izbijanja.
Pri hiperventilaciji i fotostimulaciji bez drugih značajnih promjena.
Zaključak/komentar:
Intermitentne disritmičke i mjestimično iritativno-disritmičkče promjene anteriorno te mjestimično anterolateralno.
Obzirom na uputnu dg. daljnje kontrole EEG-a treba činiti u okviru nadležnog Centra za epilepsije.

14.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tijekom snimanja registriraju se valovi različitih frekvencija.. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Paroksizmi koji se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica kod Vas nisu prisutni. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Svakako bih savjetovala da nalaz EEG-a prokomentirate sa svojim neurologom. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika