Glavobolja, i bolovi u vratnoj kralježnici

Poštovani,

Mr mozga i vratne kralježnice standardnih tehnikama.
Na serijama multiplanarnih presjeka kroz veliki i mali mozak vidi se fiziološko izgled moždanog tkiva s pravilnom distribucija bijele sive supstance te normalnom organizacijom girusa sulkusa. Nema ishemijskih ili hemoragijskih promjena kao niti intra ili ekstraaaksijalnog ekspanzivnog procesa. Ventrikularni sustav je normalnog oblika širine. Hipofizna regija je morfološki u fiziološkim granicama. Prikazuje se cista pinealne žlijezde oko 15 x 6 x 8 mm s potisnućem gornjih kolikula. Akvedukt je u fiziološkim granicama. U području pontocerebelarnih kuteva ne vidi se patomorfoloških promjena. Kraniocervikalni prijelaz je bez anomalija. Paranazalni sunusi su uredno ventiliran bez patoloških sadržaja.

Na serijama multiplanarnih presjeka kroz vratnu kralježnicu nalazi se normalan oblik, veličina i struktura prikazanih kralježaka s održanom lordozom. Stražnja interkorporalna linija kontinuirana. Spinalni kanal je normalne širine. Medula je primjerene debljine je strukture. Nema znakova intraspinalnog ekspanzivnog procesa. Nalaze se incipijentne desikacijske promjene i bulgin diska C3-C4. Također se vide incip incipijentne desikacijske promjene diska C4-5 bez hernijacije. U lateralnim foramenima C6-C7 obostrano se vide perineuralne ciste 5 do 6 mm, a u lateralnom foramenu Th1 – Th2 s lijeve strane perineuralne cista oko 8mm znači kada prodrmama glavom, glava me boli, i to je normalno 0-24h, u vratu tijekom dana imam napadaje boli i gubitak snage.

Srdačan pozdrav!

1.3.2021

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana nalaz MR-a vratne kralježnice govori u prilog degenerativnim promjenama poradi kojih bi preporučila pregled fizijatra radi dogovora o fizikalnoj terapiji koja Vam može olakšati bolove u vratu. Perineuralne ciste obično ne uzrokuju smetnje i svega u 1% ljudi mogu uzrokovati probleme. Često se slučajno nađu na snimci MR-a i obično ne zahtijevaju liječenje. Cista pinealne žlijezde se javljaju u 2% zdrave populacije i ukoliko su male poput Vaše obično ne zahtijevaju liječenje. Pinelne ciste gotovo nikad ne uzrokuju simptome. Dakle, malo je vjerojatno da su Vaše glavobolje rezultat ciste. U većini slučajeva te se ciste otkriju kada se snimanje mozga radi iz drugih razloga, poput traume glave, glavobolje migrene ili vrtoglavica. Pinealne ciste najčešće se nalaze u žena od 20 do 30 godina, a vrlo su rijetke prije puberteta ili nakon menopauze. To sugerira da hormoni mogu igrati ulogu u stvaranju cista. Budući da pinealne ciste obično ne uzrokuju simptome ili ne dovode do komplikacija, velika većina ne zahtijeva operaciju ili drugi tretman. Često se preporučuje daljnje praćenje ciste. Budući da vaše glavobolje možda nisu posljedica ciste epifize, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim mogućim uzrocima glavobolje. Razne primarne glavobolje i medicinska stanja mogu dovesti do kroničnih glavobolja. Na primjer, migrena i tenzijska glavobolje česti su uzroci glavobolja. Čimbenici životnog stila – među njima stres, nedostatak odgovarajućeg sna, prehrane i prekomjerne upotrebe kofeina – mogu također rezultirati neprekidnim glavoboljama. Prepoznavanje osnovnog poremećaja glavobolje ili rješavanje problema sa životnim stilom koji mogu pridonijeti glavoboljama može dovesti do liječenja koje pomaže smanjiti učestalost, ozbiljnost i trajanje glavobolje.Savjetovala bih Vam praćenje kod neurologa.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika