Molila bi Vas ako je moguće da mi objasnite sljedeći nalaz, tj. tijek liječenja pacijenta s tumorom na želucu.

Poštovani,

molila bi Vas ako je moguće da mi objasnite sljedeći nalaz, tj. tijek liječenja pacijenta.

Totalnom medijanom laparotomijom se otvori trbuh. Veliki tumor n na želudcu koji navlač poprečni koloni zalijepljen na gušteraču uz čvoriće po peritoneumu želudca, kao i dijelom u mas zdjelici.

Veliki zasebni tumo hepatalne felksure kolona fiksiran za lateralnu trbušnu stijenku i prema Jetre bez sigurnih presadnica. PACIJENT IMA VELIKU ANEURIZMU ISPOD RACVISTA AORTE VELIČINE VEĆEG JAJETA, UZ U daljnjem se tijeku mobilizira desni kolon, oslobodi od fibroznih sraslina sa stijenkom i TORTUOZNO IZMJENJENU AORTU.
U daljnjem se tijeku mobilizira desni kolon, oslobodi od fibroznih sraslina sa stijenkom i
desnim bubregom, te se odvoji od želudca prema lijenalnoj fleksuri kolona, koja se mobilizira. Zeludac se oslobodi od gušterače i duodenum presječe linearnim staplerom. Molbilizira se mala krivina, postave ligature na krvne žile iste. Mobilizira se i velika krivina želudca i oslobodi od slezene.

U nivou jednjaka se pod podržnim šavima resecira želudaci odstrani en blok kojim je srastao u porečnom dijelu. Uradimo staplersku T-L anastomozi ileotransverzalis, uz staplersko presjecanje i šivanje kolona.
Staplerom 28 uradena anastomoza jednjaka i jejunuma po tipu Ruo-Y anastomoze, uz šivanje 3 šava retencije jejunuma za dijafragmu. Staplerski zatvoren jejunum na mjestu Rou-a.

Uradena i T-L anastomoza dovodog kraka jejunuma

Sašiveni procjepi mezenterija. Lavaža drenaža trbuha, desni dren u za odvodnu vijugu jejumma.

Lavaža drenaža trbuha, desni dren u desni parakolični prostori prema duodenalnoj anastomozi, lijevi dren u lijevi subfrenij iza jetri i prema ezofagojejuno anastomozi.

Slezena uz manju ozlijedu kapsule, stavljen surgicel na istu.

RTG 24.6.2022

Na sumacijskoj snimci torakalnih organa učinjenoj ležeći vidi se desno bazalno supradijafragmalno opsežnije mrijasto inhomogeno zasjenjenje vjerojatno infiltrativnog karaktera. Lijevo bazalno nježno homogeno zasjenjenje u smislu pleuralnog izljeva. Sjena srca naglašenije lijeve konture uz krupnije vaskularne hiluse. Desno postavljen CVK vrškom u projekciji gornje šuplje vene.

26.6.2022

Hitni MSCT abdomena sa up.dg. Stanje iza resekcije želuca uz anastomozu Roux-Y te ileotransverzalne anastomoze-21.06.2022. Kl. pitanje dehiscijencije donje Roux-ove anastomoze.

Učine se nativni MSCT presjeci kroz područje abdomena i zdjelice.

Kontrastno sredstvo aplicira se na sondu čiji se vršak nalazi u vijugi jejunuma

Stanje nakon učinjene ezofagojejunalne anastomoze kroz koju se prati postavljena sonda. Na od prilike 8-9 cm iznad vrška sonde uz očekivano područje jejuno-jejunalne anastomoze nalazi se pretežno hipodenzni sadržaj, viših denziteta oko 25-30 H.U., što morfološki upućuje na ekstraluminaciju sadržaja posljedično dehiscijenciji anastomoze. Stanje nakon učinjene ileotransverzalne anastomoze kroz koju se vidi prolaz kontrasta apliciranog na sondu, bez znakova ekstraluminacije. Na mjestu staplerski presječenog duodenuma ne nalazi se formirane tekuće kolekcije.

Jedan dren postavljen desno, vrškom subhepatalno, a drugi dren vrškom subfrenično lijevo. Slobodni zrak u abdomenu, sprijeda, očekivani je postoperativni nalaz. iaz, koliko je moguće komparirati iz učinjenih nativnih presjeka je bez značajnije
Preostali nalaz,promjene u usporedbi sa preoperativnim MSCT pregledom od 10.06.2022 Pleuralni izljev lijevo bazalno sa konsolidacijom priležećeg plučnog parenhima.

U području desne plućne baze mrljasti konfluirajući areali konsolidiranog parenhima, mogu ići u prilog upalnim promjenama uz prisutan i pleuralni izljev.

21.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Preporučila bih da se za mišljenje obratite specijalisti kirurgu ili eventualno internisti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Neurologija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Neurologija

Multipla skleroza – molim savjet

Neurologija

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

MR anigiografija – molim očitanje nalaza

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]